Връчиха наградите на Международно изложение „Културен туризъм“ 2017

Наградите на ХIV Международно изложение „Културен туризъм” 2017 бяха връчени на стилна официална церемония в читалище „Надежда-1869“ във Велико Търново.

Призът за дебют на туристическата борса бе връчен на Община Мездра, а за дългогодишно партньорство бе отличена Община Поморие. Наградата за най-оригинално представяне на събитие на изложението получи Национално дружество „Традиция“–клон Велико Търново за Втория международен фестивал на историческите възстановки. Призът за най-атрактивен и оригинален експозиционен щанд бе даден на Община Пловдив, а общините Балчик ш Чепеларе бяха отличени за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм.

Голямата награда на изложението „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“ бе присъдена на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, по чиято инициатива през 2004 г. стартира изложението „Културен туризъм“.

„Преди 14 години с група съмишленици направихме първата борса за културен туризъм в България, в която участваха 5 общини и двайсетина майстори-занаятчии. След това изложението стана национален форум и се наложи като специализирано международно събитие“, подчерта инж. Даниел Панов и призова общините да популяризират своите традиции, исторически забележителности и културни събития за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната.

Традиционната награда „Асеневци“, която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, бе дадена на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

На церемонията бяха връчени и наградите в конкурса “Чети и пътувай” (READ&TRAVEL), който се проведе за пета година в рамките на туристическата борса. В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ отличието бе присъдено на Театрално-музикален продуцентски център Варна за плаката на мюзикъла „Граф Монте Кристо”. За най-интересни туристически издания наградата бе връчен на „Фото пътеводител на крепости и антични градове в България“ с автори Иво Николов и Мартин Стойков, а специална награда бе дадена на изданието „Бивша Югославска Република Македония. Туристическа география“ на проф. Георги Георгиев. Община Пловдив бе отличена с награда за най-ефективни рубрики и репортажи за публикациите за награждаването на Пловдив с приза „Златна ябълка“ на FIJET. Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2016 г. Поллучи съвместната изложба на Националния политехнически музей и Siemens България „Завръщане в бъдещето”, посветена на 200 години от рождението на великия изобретател Вернер фон Сименс, а специална награда в тази категория взе Исторически музей-Велинград за „Голямото писане на великденски яйцаот Чепинския край”.

70 български и чуждестранни изложители участваха в Международно изложение „Културен туризъм“2017, което се проведе от 6 до 8 април във Велико Търново. В дните на борсата общини от цялата страна, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания), музеи, неправителствени организации, туроператорски и турагентски фирми представиха атрактивни оферти за нови и популярни дестинации за културен туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони