Връчиха наградите на Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”

Никола Тоцев, Невсе Арнауд, проф. Стефан Стефанов, Филип Димитров, Аврам Ескенази, Беатрис Любенова, Симона Белчева и Михаил Тачев

Видни политици и учени уважиха церемонията по връчването на наградите за икономика и право „Д-р Илко Ескенази – България и Европейския съюз 2019”. Събитието се състоя на 10 юни в сградата на Европейската комисия в София. Лауреатите получиха призовете си от Филип Димитров – конституционен съдия и бивш министър-председател на Р. България. В приветствието си той отбеляза: „От 1992 г. подписът на Илко Ескенази стои под споразумението за асоциирането на България към ЕС. Илко беше от най-изявените привърженици да бъдем част от Европа и НАТО. Още се помнят неговите речи в Народното събрание – остри и цветово обагрени. Той беше широко скроен човек, разбираше ясно какво е важно и кое може да бъде оставено настрани. Бях ужасно спокоен, знаейки, че той води преговорите с ЕС”.

В словото си проф. Стефан Стефанов (президент на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий”) говори за работата и приятелството си с Илко Ескенази: „Като народен представител той имаше съществен принос за приемането на немалко закони, които поставиха основите на демократичното общество и пазарната икономика у нас. През 1994 г. в негова памет основахме Мемориален фонд към Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” и в продължение на 10 години чрез конкурс избирахме по 10 стипендианти (5 юристи и 5 икономисти). От 2015 г. започна присъждането на наградите „Д-р Илко Ескенази” – за право и икономика с награден фонд от 5000 лв.”

Конкурсът е предназначен за млади хора до 35-годишна възраст и има за цел да отличи писмени разработки по икономика и право. Тази година наградените млади учени са: Беатрис Любенова (за разработката „Емиграцията и отражението ѝ върху икономиката на България след приемането ѝ в ЕС”), Симона Белчева (за „Актуални проблеми на правото на интелектуална собственост в интенет”) и Невсе Арнауд (за „Емиграцията и имиграцията и отражението им върху икономиката на България след приемането ѝ в ЕС”).

За значението на този конкурс за професионалната изява на бъдещи юристи и икономисти говориха също проф. Аврам Ескенази и д-р Никола Тоцев. Своята подкрепа за каузата на Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази” изразиха с присъствието си Лидия Ескенази, акад. Стефан Воденичаров, Евгения Живкова, проф. Велизар Шаламанов (бивш военен министър), Михаил Тачев – изпълнителен директор на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” и др.

Коментари

Задължително поле