Сани Жекова слиза от сноуборда

Лека кола пламна на Четвърти километър в София Пожарът стана в час пик, което причини огромно задръстване

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно 3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Калоян Паргов: Фандъкова да използва влиянието си, за да спре отпадането на „кафявата“ добавка. Това застрашава съществуването на Топлофикация София

Министър Ангелкова и представители на 12 руски региона участваха в кръгла маса за туризма в Търново

Министърът на културата Боил Банов в Истанбул: Литературата е ключ към добрите ни отношения с Турция

Григор издържа сет срещу Надал

Патриарх Неофит: С пожара в „Нотр Дам“ бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство

Договор за побратимяване сключиха Велико Търново и Нахчъван Той е за взаимно сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма и икономиката

Прокуратурата в Кърджали спешно събира данни за имущественото състояние на Лютви Местан

Откриха нов музей на Шуменската крепост

Двама от задържаните телефонни измамници в Румъния били обявени за издирване Ало мошениците имали влезли в сила присъди

Джейсън Момоа от „Игра на тронове“ се обръсна за първи път след 7 години Вижте уникална инфографика от 8-ия сезон на сериала

Президентът Радев изрази съболезнования на германския си колега заради автобусната катастрофа на Мадейра

В Италия: Роналдо няма да изпълни договора си с „Ювентус“

Връщат в клас 10 000 неграмотни Безплатни учебници и помагала за децата до VII клас и през следващата година

Около 10 000 неграмотни възрастни над 16 години ще се върнат в клас до края на 2018 г. Това предвижда планът за действие в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот, който бе приет от правителството вчера. До края на годината трябва да бъдат усвоени 7,5 от отпуснатите за целия период общо 25 млн. лева по ОП “Нов шанс за успех”.

Курсът с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията – от V до VIII, е по 360 учебни часа за всеки клас. Към средата на март над 3300 души вече са преминали курсовете, които се провеждат в 123 училища в страната.

В годишния план се предвижда 15 000 роми в предучилищно обучение да бъдат включени в мерки за образователна интеграция. Те обхващат различни дейности, сред които допълнително обучение по български език и други предмети, работа с родителите за разясняване на ползата от образование и други.
С цел намаляване на преждевременно напусналите училище, електронната системата за ранно предупреждение за риск от отпадне ще бъде въведена в нови 11 общини от Северозападна и Югоизточна България. Нейната цел е координация и бърза реакция на институциите при поява на риск – отсъствия, слаби оценки, трудова миграция на родителите и други.

Безплатни учебници ще има и през следващата учебна година за децата от предучилищните групи до VII клас. Ще бъдат осигурени познавателни книжки за 100 000 деца от предучилищно образование, учебници и учебни помагала за 250 000 ученици от I до IV клас, учебници за 150 000 ученици от V до VII клас, както и учебници и помагала по специалните учебни предмети за 200 ученици с увреден слух от I до IV клас.

На 1100 ученици с изявени дарби ще бъдат предоставени стипендии, за които от държавния бюджет са осигурени 1 800 000 лв. Повече от 1760 безработни, предимно младежи, ще бъдат включени в стажове или в обучения по време на работа. Очаква се броят на учениците, които ще участват в практики, да достигне 8000 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. много хубава снимка сте сложили,закачете я на няколко места в народното събрание и на билбордовете около него

  2. А на обучение в Бухенвалд не искат ли да отидат добровлноо????!!Много хора ще дарят за еднопосолчен билет без да се скъпят за парите!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.