Връщат лъвската фигура от войнишкия мемориал до НДК

Моментът за реставрация на паметника „1300 години България“ отдавна е отминал, коментира столичният кмет Фандъкова

Веднага след демонтажа и обезопасяването се надяваме да успеем да върнем на мястото един от най-важните елементи от паметника от 1-ви и 6-ти пехотен полк- лъвът, който е бил в центъра на разрушения мемориал. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичния общински съвет по повод демонтирането на паметника „1300 години България“ от пространството около НДК.

„Той в момента се съхранява във НВИМ, разговарях с министъра на отбраната, пуснах официално писмо. Надявам се да получим тяхната подкрепа, за да върнем на мястото този важен елемент, пред който са поставяни венци и цветя в знак на почит към загиналите“, посочи тя. „Инициативен комитет от военно-патриотични организации внесе своето предложение и то беше разгледано. То е втората част от решението на общинския съвет, което изпълняваме“, уточни Йорданка Фандъкова. „Пространството под паметника ще бъде достатъчно добре укрепено, докато бъде проведен конкурса за възстановяване на плочите от софийските войнишки полкове, и ще бъде затревено“, посочи тя. „Ще бъде обявен конкурс за възстановяване на този знаков за София паметник. Твърдо стоим зад идеята за възстановяване на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове на мястото, където са били“, заяви Йорданка Фандъкова. „Моята лична кауза е възстановяване и опазване на паметници. В случая с паметника „1300 години България“ говорим за състояние, в което е напълно невъзможно да бъде възстановен“, обясни тя. „Хората, които са толкова активни днес, са имали всички възможности през всички тези десетилетия, да инициират, да бъдат активни и да получат подкрепа за тези техни идеи“, каза още кметът.

Нямам информация да е имало предложение на инициативен комитет за възстановяване на паметника „1300 години България“, коментира Фандъкова.

„Всички хора, които са активни, са участвали в дискусии, но няма инициативен комитет и такова предложение“, посочи тя. „Това е важен въпрос, решаването му продължи 10 години. Решението беше подложено на редица дискусии и бе взето преди години“, обясни кметът. „В последните дни чух много обвинения, твърдения, определения за СО, за колеги от екипа, за самата мен“, коментира Йорданка Фандъкова. „В самото начало на моята работа по моя инициатива създадохме специална програма за възстановяване и опазване на паметниците“, припомни тя и уточни, че първата голяма инициатива е възстановяването на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. „След това възстановихме и реставрирахме Руски паметник, Докторския паметник, паметника на цар Освободител, орлите на Орлов мост, целия Лъвов мост“, посочи Йорданка Фандъкова. „Започнахме възстановяване и на разрушени паметници. Първият възстановен беше войнишкият паметник в район „Надежда“, каза още тя.

Моментът за реставрация, за укрепване на паметника отдавна е отминал и това са факти. Това не са емоции, това не е оценка за художествена стойност или за идеите на автора, каза кметът на София. „Демонтажът се извършва под ръководството на експерти от музея за история на София“, обясни тя. „Срокът за демонтаж на паметника е около месец и половина. Демонтажът се прави на етапи, изключително внимателно, без бързане, да не се повредят допълнително конструкциите“, посочи кметът. „Дефектите в конструкцията се появяват очевидно няколко години след неговото изграждане, за това свидетелстват доклади на тогавашния директор на НДК“, поясни Йорданка Фандъкова. „Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. В случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той първо трябва да бъде отстранен и след това възстановен“, каза още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България