Връщат Маринела от Мадрид на 30 май (обзор)

Маринела Арабаджиева със със съпруга си Ветко, чието истинско име е Вълчо. Снимка: Булфото

Мъжът й Ветко Арабаджиев е в ареста, а синът им Вълчо на свобода срещу 500 000 лв. гаранция

Семейството се кри край Барселона

Маринела Арабаджиева ще бъде екстрадирана от Испания на 30 май – четвъртък. Датата на връщането е определена, след като две съдебни инстанции в Мадрид са потвърдили Европейската заповед за арест на дамата, чието име носи Японския хотел в София. По същата процедура на 4 март у нас пристигна и съпругът й Ветко Арабаджиев, който оттогава е зад решетките с постоянна мярка „задържане под стража”, наложена от Специализирания наказателен съд.

Съдебната сага с Ветко и Маринела започна на 31 август м.г., когато полиция нахлу в хотелите им София, Пловдив и по морето. Задържан бе синът им Вълчо и бяха открити над 10 млн. лв. в брой. По това време милионерите бяха в имението им на Лазурния бряг и срещу тях задочно бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Младият Вълчо бе пратен в ареста, а адвокатът му стана за смях, след като обяви, че родителите ще се върнат доброволно в България, само чакали да намалее опашката от турски гастарбайтери по КПП-тата.

Оказа се, че семейство Арабаджиеви е успяло да избяга от Франция в Испания, където се крие в курортното градче Кабрера де Мар, близо до Барселона. Съпрузите заживели в къщата на българина Георги Семерджиев – Жоро Шопа, сочен за близък на кокаиновия крал Брендо. Срещу Шопа задочно бе образувано дело за укривателство на издирвани лица.

На 13 март т.г. стана ясно, че Арабаджиеви не желаят да бъдат предадени на българските власти и екстрадицията им трябва да бъде разрешена от испанския съд.

Синът Вълчо, който прекара 8 месеца в ареста, излезе на 24 април на свобода срещу 500 000 лв. гаранция. Младежът и сестра му Александра дойдоха в спецсъда на първото дело за определяне на мярката на баща им, което се гледа още на другия ден след екстрадицията от Испания.

Коментари

Задължително поле