Връщат слуха с нов метод за реконструкция на средното ухо

Нов за България метод на лечение на средното ухо приложиха с успех специалисти от клиниката по оториноларингология във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Той представлява пластична операция на слуховите костици с високотехнологичен цимент вместо с протеза.

Материалът се ползва във водещи центрове по отологична хирургия в САЩ и Европа и позволява принципно нов тип на реконструкция на костиците в средното ухо, поясни доц. д-р Николай Сапунджиев, хирург в клиниката. Той се запознал с метода преди година във Франкфурт и видял преимуществата му при пациенти с намален слух. Трите костици в средното ухо, по които се предава звукът, са най-малките в човешкото тяло - от 3 до 6 мм и с тегло от 7 микрограма.

При уреждане стандартно те се отстраняват и се слага протеза. Въпреки че тя може да е от титан, злато и други качествени материали, все пак е чуждо тяло, а чрез новия метод микрокостиците се "гипсират", докато оздравеят, разясни специалистът. Технологията се ползва в света от 2004 г. при пациенти с травми на главата, възпаления на ухото, отосклероза и други заболявания и се сочи като най-добрата при операции на средното ухо.

Предимствата са, че слухът се възстановява по-добре и няма световъртеж след интервенцията. Реконструкциите с високотехнологичен цимент могат да се прилагат на хора на всякаква възраст и ще бъдат въведени като традиционен начин на лечение на средното ухо в "Св. Марина", допълни доц. Сапунджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони