Връщат стария режим за производство на домашна ракия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди и прие внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Според него се връща старият режим за производство на домашна ракия. Постигнато е съгласие общата вместимост на съдовете за варене на традиционната алкохолна напитка да бъде увеличено от настоящите 500 на 1000 литра. В този обем вече ще може да се вари ракия без акциз през цялата година.

"Друга важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни. Към момента, за да произведе собствена ракия по това време на годината, човек трябва да е пуснал уведомление в Агенция "Митници". С решението от петък този уведомителен режим отпада и няма подобни времеви ограничения", обясни депутатът от ГЕРБ от Великотърновския избирателен район Евгени Стоев.

По думите на народния представител друга съществена част от гласуваните промени, е създаването на регистър по силата на наредба, която ще се изготви от Министерството на икономиката. Целта е в регистъра да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. "казани за варене на ракия". Това се прави, за да има контрол от една страна, а от друга - за безопасност на българските граждани.

Промените са предприети в отговор на заявеното желание на граждани, сред които и представители на Сдружение "Българска ракия", където са обединени по-големите собственици на казани в страната.

Следващата сряда законопроектът ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони