Евробарометър: Всеки втори българин не подкрепя изпращането на военна помощ на Украйна

България е страната в ЕС, в която процентът в подкрепа на финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна е най-малък. Това става ясно от проучване на "Стандартен Евробарометър", оповестено в навечерието на първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

Едва в три страни членки мнозинството от анкетираните не подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна. Това са Гърция с 59 на сто против, България с 57 на сто и Словакия с 56 на сто. У нас 33 на сто са за финансиране и оръжейна помощ за Украйна, а 10 на сто нямат мнение. Същевременно 65 на сто или две трети от жителите на ЕС одобряват тези мерки.

В България е най-слаба подкрепата за забрана руските държавни медии да излъчват в ЕС. Тя се одобрява само от 39%, докато 46 на сто са „против“. В ЕС спирането им има поддръжката на 67% от анкетираните.

Макар мнозинството у нас да са съгласни, че трябва да намалим възможно най-бързо зависимостта си от руските енергийни източници, България е една от двете страни-членки, където така смятат по-малко от 7 от 10 анкетирани. Тук обаче сме отстъпили последното място на Словакия. Процентите в България са 65 „за“, 23 „против“ и 12 нямат мнение. Като цяло в ЕС за намаляване на зависимостта са 84 на сто от допитаните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България