Всеки пети купува имот като инвестиция

Все повече млади хора искат да купят първото си жилище преди да са навършили 30 години.

Предимство са наличието на хубава гледка и зелени площи в квартала

Вноските по жилищни кредити до 30% от доходите, съветва експерт

Хора под 30 годни търсят дом

Над 20% от купувачите на имотния пазар у нас придобиват недвижимост с инвестиционна цел, тъй като считат, че това е най-сигурният начин да спасят парите си от обезценяване, обясниха експерти от сектора. Нараства и броят и на хората, които използват банкови заеми, за да инвестират в имоти, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компания, специализирана в продажбата на жилищни имоти у нас. Най-често те имат спестени пари, но трябва да вземат и заем, за да съберат необходимите средства за покупка на имот.

Според Тихомир Тошев, управител на компания за консултации в областта на жилищното кредитиране, хората не трябва да купуват имоти с цел инвестиция изцяло с “чужди пари”, тоест с банкови заеми. Много хора си представят, че ще купят недвижимост с кредит, ще отдават жилището под наем и с тези средства ще покриват вноските, но това не винаги се случва, а резултатът обикновено е влошен стандарт на живот, обясни Тошев.

Нова тенденция на имотния пазар през последните 2-3 години е и все повече млади хора, на възраст под 30 години, дори и под 25 години, да искат да купят своя първи дом в София. Това са основно хора с доходи над средните за столицата нива, обясни търговският и маркетинг директор на компания - инвеститор в нови имоти в средния и високия сегмент Ирина Кънева. Преди тази група купувачи са предпочитали да живеят под наем, но вече предпочитат да имат собствен дом. Друг тренд на пазара, породен от кризата, е повишаване на изискванията на купувачите на жилища - искат отлична локация, просторни имоти, с хубава гледка и зелена среда в квартала, допълни Кънева.

Банките продължават да отпускат заеми основно след като жилищните проекти, за които е сключен договор “на зелено”, получат Акт 14, обясни Тошев. Той посъветва хората, които искат да теглят жилищен кредит, да спазват няколко условия, за да си гарантират, че впоследствие няма да осигурят бизнес на колекторски фирми.

На първо място кандидатът за жилищен кредит трябва да разполага с 15 на сто от стойността на имота като лични спестявания и допълнително със средствата, необходими като разходи за самата покупка. Освен това за погасяване на кредитите си за месеца трябва да дава максимум 30 на сто от доходите си. Да има сигурни приходи поне за няколко години, както и да разполага със заделени пари за от 3 до 6 вноски по кредита, в случай на сътресения в живота му, допълни Тошев. Той посъветва ползвателите на жилищни кредити, особено семействата с малки деца, да си направят и застраховка “Живот”, което оскъпява продукта, но осигурява спокойствие на всички членове на домакинството. И допълни, че към момента около 70 на сто от клиентите решават да купят тази полица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти