Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Премиерът Борисов посети Голямата базилика на Филипопол в Пловдив (НА ЖИВО)

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Зареждат 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” със свежо гориво

Англичанин е с опасност за живота след пожар в Разградско

Геният на Гео Милев – труд и честност Кратък живот, белязан от изумително работолюбие и шедьоври

Акция на гръцката полиция в окупирана от мигранти сграда в Атина

1300 км безплатно на година Хибридната Sonata се възползва от слънчевата енергия

Възрастен мъж загина след удар от кола край летище „Варна“

Крадци задигнаха 250 метра от тролейбусната мрежа в Русе

САЩ: Русия блокира ученията на НАТО в Черно море

Румен Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат в България

На косъм от смъртта бил един от пациентите на кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Мъж скочи от прозорец на блок в Благоевград и загина

Спират движението на камиони над 12 т по автомагистралите днес

Всеки пресен улов е хит на пазара Кръчмите разграбват рибата направо от лодките

Позакъснелите летовници още се радват на топло море, но рибарите страдат заради високите температури на водата от дефицитен и почти ялов улов. Липсата на прясна черноморска риба ще ни докара до фалит, жалват се търговците на морски деликатеси на Колхозния пазар във Варна. Цяло лято, а и в първите дни на септември, сергиите са пълни само с гръцки сафрид, който поради липса на нашия, вдигна цената си от 7 до 10-12 лв. за килограм. „Ядат гръцки домати, а не искат да купуват гръцка риба, ядосва се продавачка на отминаващите край щанда й с чужда стока клиенти. Ако се появи родна граца/дребен сафрид/ се разграбва като топъл хляб, въпреки че цената е 14 лв/кг.

Позакъснява сафридът, но излязоха чернокоп, първите лефери, циганката/дребен паламуд/, иска се обаче майсторлък , казва най-известният рибар на Балчик сред местните общински съветници Виктор Лучиянов, който с лодката си вади пълни мрежи с пресен улов и заведенията го изкупуват направо от брега.

Морето е много топло, водата е над 25-27 градуса, рибата минава навътре и направо за Турция. Ако не задуха от северозапад и не паднат температурите, пасажите ще ни подминат и през есента, смята Инан Акиф от рибарското селище „Кария” до Шабленския фар. Той припомня, че миналия септември са пълнили мрежите със 100-150 кг лефер на ден, а през този –„още не му видели окото”. За това пък местните имали слука за една от най-деликатесните риби- див лаврак, който на брега струва 50 лв./кг, баровските заведения във Варна плащат за него по 60 лв. а на Голямата борса в Истанбул цената е 60 щ.д. за килограм. Всичко прясно от морето е вече хит на пазара, тепърва ще оценяваме истински рибата.Не може тя да струва колкото кило кренвирши, коментира Инан Акиф, който тези дни се радва на 7-килограмов див лаврак.

На рибната борса във Варна има само прясна сардина по 4 лв., трицона по 2 лв, илария и гопа по 3 лв, барбун по 4.90 лв/кг. Гръцки лаврак и ципура вървят по 10 лв./кг, сьомга по 20 лв., а калканът е по договаряне, казва търговец на едри парчета царска риба.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.