Всеки пресен улов е хит на пазара

Кръчмите разграбват рибата направо от лодките

Позакъснелите летовници още се радват на топло море, но рибарите страдат заради високите температури на водата от дефицитен и почти ялов улов. Липсата на прясна черноморска риба ще ни докара до фалит, жалват се търговците на морски деликатеси на Колхозния пазар във Варна. Цяло лято, а и в първите дни на септември, сергиите са пълни само с гръцки сафрид, който поради липса на нашия, вдигна цената си от 7 до 10-12 лв. за килограм. „Ядат гръцки домати, а не искат да купуват гръцка риба, ядосва се продавачка на отминаващите край щанда й с чужда стока клиенти. Ако се появи родна граца/дребен сафрид/ се разграбва като топъл хляб, въпреки че цената е 14 лв/кг.

Позакъснява сафридът, но излязоха чернокоп, първите лефери, циганката/дребен паламуд/, иска се обаче майсторлък , казва най-известният рибар на Балчик сред местните общински съветници Виктор Лучиянов, който с лодката си вади пълни мрежи с пресен улов и заведенията го изкупуват направо от брега.

Морето е много топло, водата е над 25-27 градуса, рибата минава навътре и направо за Турция. Ако не задуха от северозапад и не паднат температурите, пасажите ще ни подминат и през есента, смята Инан Акиф от рибарското селище „Кария” до Шабленския фар. Той припомня, че миналия септември са пълнили мрежите със 100-150 кг лефер на ден, а през този –„още не му видели окото”. За това пък местните имали слука за една от най-деликатесните риби- див лаврак, който на брега струва 50 лв./кг, баровските заведения във Варна плащат за него по 60 лв. а на Голямата борса в Истанбул цената е 60 щ.д. за килограм. Всичко прясно от морето е вече хит на пазара, тепърва ще оценяваме истински рибата.Не може тя да струва колкото кило кренвирши, коментира Инан Акиф, който тези дни се радва на 7-килограмов див лаврак.

На рибната борса във Варна има само прясна сардина по 4 лв., трицона по 2 лв, илария и гопа по 3 лв, барбун по 4.90 лв/кг. Гръцки лаврак и ципура вървят по 10 лв./кг, сьомга по 20 лв., а калканът е по договаряне, казва търговец на едри парчета царска риба.

Коментари

Задължително поле