Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Всеки трети българин няма пари за кръчма с приятели

Снимка: Архив

Графика: Евртостат

Около 30% от българите не са можели да си позволят събиране с приятели на заведение заради финансови проблеми.

Около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст, други 28 на сто от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45 процента от по-възрастните ни сънародници – не са били в състояние да се изкушат от почерпка с приятели или семейства именно поради финансов недоимък.

Данните са от анализ на „Евростат”, цитиран от БТВ, за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Според същия анализ около 37% от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти – младите под 25-годишни българи (38 на сто), работещите българи (28 на сто) и възрастните българи (34 на сто) – са нямали възможност за редовна почивка поради липса на пари през 2014 г.

Анализът сочи още, че лишен от средства за питие и вечеря навън е един на всеки 10 европейци. Пак поради липса на финанси 1 от всеки 6 европейци не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка.

В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности за почерпка с приятели са били унгарците и румънците – съответно 36 на сто и 35 на сто.

Проучването на Евростат за тези материални лишения на европейските граждани, е своеобразен източник за сравнителни статистически данни за разпределението на доходите, бедността и условията на живот в страните на ЕС-28.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. “Около 30% от българите не са можели да си позволят събиране с приятели на заведение заради финансови проблеми.” И по-добре!

  2. Твърдението е смешно, защото като човек, живял близо 10г в богатите страни на Европа, мога спокойно да кажа, че няма по-пълни кръчми от българските по всяко време на годината, деня и нощта. В посочените богати държави, с изключение на Испания, животът замира около 9 часа вечерта и посещенията на кръчми особено през седмицата са абсолютно изключение. Улиците са празни към 22 ч и само някой, вероятно източно европеец се мярка тук там.

    1. Не ги знам тия богати страни дет си бил. Защота в Париж, Марсилия, Лондон, Пиза, Милано, Рим, Хелзинки народа излиза на улиците и по заведенията към 10-11. А по това време тука лопват кепенците заведенията. Ама това са мой лични впечатления. Ти сигурно си бил в някой по богати страни.

  3. Аз пък твърдя, че процентите са манипулирани. Трябва да се каже истината, а тя е, че само 30% могат да си позволят един два пъти на година да излязат с приятели и да се почерпят. Други 10% могат да си позволят по-често, а останалите 60% не могат и да си помислят за това.

  4. И каза Бойко – няма да пиете, няма да пушите и няма да ядете сланина.

Отговорете