На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 януари 2019

Всеки трети живее в тежки материални лишения

Снимка: БУЛФОТО

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78,5 % от домакинствата в страната разполагат с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от „капана на бедността”.

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на „риск от бедност и социално изключване“.

България е държавата-членка на ЕС, отчитаща най-висок дял на лицата, намиращи се в риск от бедност или социално изключване. След страната ни се нареждат Румъния и Гърция. Така България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.Страната ни е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34.2%), следвана от Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%). Всички тези данни дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите лица в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не разбрах смисъла. Това е все едно да напишеш „Слънцето изгрява от изток и залязва на запад“. Доколкото съм чувал в тежки материални лишения живеят хората в Съединените щати. И те са там някъде около 1/3 от населението мизерува, което означава че са по-добре от Румъния и Гърция. Какво предлагаме: да се дигнат заплатите в САЩ и България. Затова пък на другия полюс са народите на Русия и Китай. Там населението се радва на всенароден подем. В космическото пространство работят десетки руски и китайски космонавти. Потребностите на населението растат в пъти. В пресата не се съобщава за недоволство сред населението, а подкрепата на президентите Путин и Си надхвърля 90 процента. Макар че и там сигурно има какво да се желае.

    1. „леля Станойка от Мировене-Доколкото съм чувал“-тези публикации редактира ли ги някой ?

  2. Според информацията около 560 лева са необходими за нормален живот на един човек в „нашата“ родина. Защо детските не се отпускат, когато доходът в семейството е в рамките на тази сума? Или малолетните българи са в излишество и „държавата“ ги подлага на геноцид?

  3. Тези % никой не ги гледа. Забравихте ли как бойко тъпото решава проблема? Дава съвет всеки да сади компир и да пасе овце.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.