400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Развалят договора с ТЕЦ AES-Гълъбово Няма да претендират за неустойки

Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

БНБ с нови правила за заеми към свързани фирми Докладват вътрешните експозиции

Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Всеки трети живее в тежки материални лишения

Снимка: БУЛФОТО

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78,5 % от домакинствата в страната разполагат с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от „капана на бедността”.

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на „риск от бедност и социално изключване“.

България е държавата-членка на ЕС, отчитаща най-висок дял на лицата, намиращи се в риск от бедност или социално изключване. След страната ни се нареждат Румъния и Гърция. Така България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.Страната ни е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34.2%), следвана от Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%). Всички тези данни дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите лица в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не разбрах смисъла. Това е все едно да напишеш „Слънцето изгрява от изток и залязва на запад“. Доколкото съм чувал в тежки материални лишения живеят хората в Съединените щати. И те са там някъде около 1/3 от населението мизерува, което означава че са по-добре от Румъния и Гърция. Какво предлагаме: да се дигнат заплатите в САЩ и България. Затова пък на другия полюс са народите на Русия и Китай. Там населението се радва на всенароден подем. В космическото пространство работят десетки руски и китайски космонавти. Потребностите на населението растат в пъти. В пресата не се съобщава за недоволство сред населението, а подкрепата на президентите Путин и Си надхвърля 90 процента. Макар че и там сигурно има какво да се желае.

    1. „леля Станойка от Мировене-Доколкото съм чувал“-тези публикации редактира ли ги някой ?

  2. Според информацията около 560 лева са необходими за нормален живот на един човек в „нашата“ родина. Защо детските не се отпускат, когато доходът в семейството е в рамките на тази сума? Или малолетните българи са в излишество и „държавата“ ги подлага на геноцид?

  3. Тези % никой не ги гледа. Забравихте ли как бойко тъпото решава проблема? Дава съвет всеки да сади компир и да пасе овце.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.