Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро По данни на Българската стопанска камара в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд. лв. за информационни ресурси

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Всеки трети живее в тежки материални лишения

Снимка: БУЛФОТО

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78,5 % от домакинствата в страната разполагат с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от „капана на бедността”.

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на „риск от бедност и социално изключване“.

България е държавата-членка на ЕС, отчитаща най-висок дял на лицата, намиращи се в риск от бедност или социално изключване. След страната ни се нареждат Румъния и Гърция. Така България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.Страната ни е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34.2%), следвана от Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%). Всички тези данни дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите лица в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Не разбрах смисъла. Това е все едно да напишеш „Слънцето изгрява от изток и залязва на запад“. Доколкото съм чувал в тежки материални лишения живеят хората в Съединените щати. И те са там някъде около 1/3 от населението мизерува, което означава че са по-добре от Румъния и Гърция. Какво предлагаме: да се дигнат заплатите в САЩ и България. Затова пък на другия полюс са народите на Русия и Китай. Там населението се радва на всенароден подем. В космическото пространство работят десетки руски и китайски космонавти. Потребностите на населението растат в пъти. В пресата не се съобщава за недоволство сред населението, а подкрепата на президентите Путин и Си надхвърля 90 процента. Макар че и там сигурно има какво да се желае.

    1. „леля Станойка от Мировене-Доколкото съм чувал“-тези публикации редактира ли ги някой ?

  2. Според информацията около 560 лева са необходими за нормален живот на един човек в „нашата“ родина. Защо детските не се отпускат, когато доходът в семейството е в рамките на тази сума? Или малолетните българи са в излишество и „държавата“ ги подлага на геноцид?

  3. Тези % никой не ги гледа. Забравихте ли как бойко тъпото решава проблема? Дава съвет всеки да сади компир и да пасе овце.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.