Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Всеки четвърти ученик у нас има проблеми със зрението

„Всеки четвърти ученик у нас има проблеми със зрението“, твърди пловдивският офталмолог д-р Станка Узунова, която е участвала в над 60 международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ.

Тя има над 20-годишен стаж и подчертани интереси в областта на глаукомата, сухото око, макулната дегенерация, контактната корекция и детското зрение. „Зрението е най-важното от петте сетива. Над 80% от заобикалящия ни свят възприемаме чрез очите. През детството се развива нервната система и се изграждат зрителните пътища. Двете очи трябва да работят в екип, в противен случай зрението може да остане лошо за цял живот. Ранното откриване на съществуващ очен проблем при деца е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то“, твърди д-р Узунова.

Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, пък трябва да бъдат преглеждани на по-кратки интервали.

„Очният преглед е много важен и задължителен преди започване на училище. От 3 до 6-годишна възраст 5-10% от децата имат проблеми със зрението. Симптоми за тях са, когато детето сяда твърде близо до телевизора, държи книгата много близо, криви си главата, за да вижда по-добре, присвива си очите, чувствително е към светлинана, често има сълзене, затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия. Обърнете внимание и когато детето избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече или пък се оплаква се от главоболие или уморени очи. По-голямата част от проблемите в предучилищната възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти.

Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия – така нареченото „мързеливо око“, и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот. Ако лечението на амблиопията не започне навреме, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие при него от 8 до 10-годишна възраст“, коментира специалистката по очни болести.

Според д-р Узунова ключов момент за успеха в училище е доброто зрение. „В училищна възраст 25% от децата или всеки четвърти ученик има проблеми със зрението. Често децата не осъзнават, че имат влошено зрение, защото мислят, че това е начинът, по който виждат всички. Те се научават да компенсират очния си проблем, а това неминуемо води не само до проблеми в училище, а и по-късно в живота. За съжаление много ученици остават недиагностицирани и родителите смятат, че недобрият успех се дължи на лошо поведение или друга причина, а всъщност става дума за проблеми със зрението. Има много сигнали за зрителни проблеми при децата в тази възраст – често мигане, не използват компютъра, защото ги болят очите, получават по-лоши оценки от обикновено, оплакват се от главоболие в челната област. Възможно е да има късогледство, далекогледство или астигматизъм и да се налага изписването на очила“, твърди д-р Узунова и препоръчва в такива случаи да се потърси лекар специалист.

Последната новост при лечение на т. нар. „мързеливо око“ при деца са умните очила с електронен контрол на закриването. Това са очила като всички други с тази разлика, че те използват технология с течен кристал, която позволява по-ефикасно закриване. Вградената електроника постепенно увеличава времето за закриване, което улеснява привикването. Никой не може да види или да разбере, че окото е закрито – това позволява по-дълготрайно закриване, детето се чувства по-комфортно и по-лесно свиква с лечението. Очилата могат да се използват докато детето играе, учи, гледа телевизия. Могат да се използват с диоптрични стъкла, ако е необходимо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.