Все повече американци и европейци харесват Русия, доверието в Зеленски значително е спаднало

Володимир Зеленски заяви в ООН, че “някои страни се преструват на солидарни, като непряко подкрепят Русия”.

Повече американци имат положително мнение за Русия, отколкото преди година, според проучване, което разглежда отношението в страните от НАТО и към Москва, алианса и украинския президент Володимир Зеленски.

Проучването на Pew Research Center установи, че процентът на американците, които имат „благоприятно“ мнение за Русия, е 11% през 2024 г., което е увеличение от 4% пункта спрямо 7% миналата година. Проучването сред 3600 възрастни американци е проведено от 5 януари до 21 май и има граница на грешка от 2,1 процента.

През 2020 г., две години преди началото на пълномащабното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна, 15% от американците са имали положително мнение за Русия, според Pew. 

Анкетирани бяха и повече от 44 000 души в 36 страни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия. Тя отбелязва 75-ата годишнина на алианса, по време на която подкрепата за Украйна срещу руската агресия ще бъде начело на дневния ред.

В други страни от НАТО благоприятното мнение за Русия скача с 1% от 2023 г. и стига 13%. Във Франция одобрението към Москва е нараснало с 3% до 17%, докато в Германия тези с положителни чувства към Русия се увеличи с 5% до 15%. В Обединеното кралство 13% от респондентите имат положително мнение за Русия - с 4% повече от миналата година.

Проучването обаче установи, че в световен мащаб възгледите за Русия и Путин остават до голяма степен негативни. В проучването на три дузини страни 65% от респондентите имат неблагоприятно мнение за Русия, докато 73% нямат доверие в руския лидер "да постъпи правилно по отношение на световните дела".

В Европа тези с благоприятни възгледи за дясна популистка партия виждат Русия и Путин по-положително от тези с неблагоприятни възгледи за такива партии.

Резултатите от проучването дават моментна снимка на това как подкрепата за Украйна напряга  западните й съюзници и че усилията за изолиране на Путин се провалят.

Като цяло, средно 46% от анкетираните казват, че нямат доверие в Зеленски, че ще направи правилното нещо във войната, в сравнение с 40%, които твърдят, че му се доверяват.

Доверието в Зеленски е намаляло значително в 11 страни през последната година, като най-голям е спадът в съседна Полша, където доверието е спаднало с 22%, от 70% на 48%.

Има също по-малки, но значителни спадове в Австралия, Франция, Германия, Холандия, Испания, Южна Африка, Южна Корея, Швеция и САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия