Полша увеличава тестовете за Covid-19 до 8-9 хиляди на ден

Наложиха домашен арест на нарушител на карантината

Монтираха устройства за защита на птиците

Броят на заразените с COVID-19 в Ню Йорк е намалял през последното денонощие

Мъж се самоуби със скок от жилищен блок в Монтана

Пенсионери получават маски по пощата

Руска двойка кръсти бебето си Ковид

Шест медицински сестри от училищата в Павликени се включват в битката с коронавируса Директорът на детската ясла в града също влиза в местната болница

Горанов: Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата Новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз, каза финансовият министър

Руска компания е създала бърз тест за коронавирус с 94% точност

Нана Гладуиш дари 300 предпазни маски на онкоболницата в Благоевград

Рекорден брой заразени с коронавирус в Русия за денонощие

Нивото на радиация в района на Чернобил се покачи след пожар

Масов бой в ромската махала на Благоевград, двама в болница

Разследват палеж на бали слама в двор на земеделски производител

Все повече родители в Търново смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана Пада възрастовата граница на младежите, посягащи към наркотиците

Снимка: Архив

Намалява броят на младежите във Велико Търново, употребяващи хероин през последната година. Това сочи анализът за 2017-та на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивния информационен център по наркомании в община Велико Търново.

Наблюдава се, обаче сериозно увеличение на употребата на амфетамини и други стимуланти, особено сред по-младото население на Старата столица. През изминалата година абсолютно безконтролно е било разпространено пушенето на наргиле сред тийнейджърите, а практиката показва, че има родители, които поощряват децата си да пушат наргиле, вместо цигари, споделят специалистите. Те са разтревожени и от факта, че възрастовата граница на младите хора, които посягат към наркотиците, пада с всяка година. Запазва се и тенденцията да се откриват нови ХИВ – позитивни сред употребяващите венозно наркотици. Нарастват и социалните проблеми при младите хора, като бягство и отпадане от училище, рисково сексуално поведение, криминални прояви.

През 2017 г. великотърновските специалисти са имали и случай на зависимост към хазарта.
Превантивният информационен център по наркоманиите в общината е провел през годината 25 индивидуални психологически консултации с клиенти, зависими от наркотични вещества, хазарт и алкохол В сравнение с 2016 г. специалистите отчитат двойно увеличение на мъжете, злоупотребяващи с алкохол, потърсили помощ в Центъра.

Друг тревожен факт е, че все по-често се срещат родители, които смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана от децата. Повишава се и толерантността сред младите хора относно употребата на марихуана, като я смятат за по-безвредна от пушенето на тютюневи цигари.

През изминалата година Общинският съвет по наркотични вещества във Велико Търново е провел обучение на родители и медицински сестри с цел запознаване с начините за ранна намеса и оказване на помощ и подкрепа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.