Все по-агресивни стават преселниците у нас

Все по-агресивни са преселниците, които прекосяват нелегално българската граница, съобщи в Малко Търново главният секретар на МВР Георги Костов. Костов поясни, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите – като националност и произход, възраст, а и в модела им на поведение. „Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „ Миграция“ и в местата от открит тип на агенцията за бежанците“, каза главният секретар. И допълни, че етническият състав на незаконно навлезлите мигранти преобладаващо не е от зоните на потенциален военен конфликт.

„Необходима ни е помощ от гражданското общество в случаите на незаконно проникнали в групи. Нарядите на Гранична полиция своевременно трябва да получават информация“, заяви Костов. Той уточни, че призивът му е основно към хората в пограничните райони, които „са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират“.

„Като видят в далечината група, очакваме незабавно да сигнализират“, подчерта Георги Костов. Той успокои, че данните на ведомството показват с близо 60% са намаляване на опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с 2015 г. В същото време зам.- вътрешният министър Филип Гунев обясни, че от началото на годината са блокирани 29 000 опита за преминаване. „Общо пък са задържани 10 209 чужденци – това е към миналата седмица. По-голямата част от тях са във вътрешността на страната, като 3200 са на вход към държавната граница, а 2800 – на изход“, разясни Гунев. Проверка на „Труд“ в данните на МВР за мигрантския натиск показва, че през юли са арестувани 2307 нелегални.

Коментари

Задължително поле