Всички власти срещу орязания бюджет на болниците

Шефът на БЛС-Варна сравни рестрикциите на касата със свлачище

Здравно свлачище е надвиснало над Варна заради рестрикциите при определяне на бюджета на болниците от страна на НЗОК. За това алармира за пореден път председателят на Районната колегия на БЛС-Варна проф. Радослав Радев. Както "Труд" писа, за второто тримесечие НЗОК оряза близо 9% от парите за лечебниците в областта спрямо същия период на миналата година. С декларации срещу промяната излязоха БЛС и общинският съвет на Варна. Засега единственият отговор от НЗОК е, че в болниците са подложени на проверки. Шефът на РЗОК-Варна д-р Диян Димов обаче бе категоричен, че в региона няма лечебници, които точат касата. Подкрепиха ги на специална среща депутати от БСП и ГЕРБ, които се ангажираха да лобират болниците да получат нормален размер на финансиране.

Задочно зад каузата застанаха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. "Според сегашния лимит на човек от населението на Варна се падат 160 лв. годишно за болнична помощ, докато в Пловдив са 311 лв., в Плевен - 209 лв., в Русе - 170 лв. Рестрикцията не е еднаква за всички, а Варна поема лечението на тежки пациенти от Силистра до Бургас. Предстои и летен сезон", подчерта проф. Радев. Според д-р Димов от април до юни бюджетът на болниците в региона е 18,96 млн. лв. при 19,77 млн. лв. за същото време на 2016 г. Дефицитът обаче набъбва сериозно, защото от април до ноември миналата година има призната, но неплатена надлимитна дейност за над 1,2 млн. лв.

"Проблемът касае всички и депутати от всички парламентарни сили искат той да се реши, защото има риск от фалит на малки болници, а останалите няма как да работят нормално. Имаме уверение от здравния министър проф. Николай Петров, че НЗОК ще осигури 188 млн. лв. от резерва си за болниците", заяви проф. Анелия Клисарова от БСП, член на здравната комисия в НС. С част от сумата ще се платят 34 млн. лв. от надлимитна дейност за миналата година. Заработените през 2015 г. 54 млн. лв. обаче остават висящи. Надзорът на НЗОК отказва да ги изплати, заради което БЛС ще заведе дело във ВАС. "Искаме яснота за методиката при определяне на парите за болниците и къде отива увеличението на общия бюджет на касата от 154 млн. лв.", обяви проф. Радев. Той настоя и за промени в остойностяването на клиничните пътеки според вида на здравното заведение. И припомни, че медикаментите формират 60% от разходите на болниците, но те не си получават обратно платеното ДДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България