Всички в УМБАЛ „Пловдив” подкрепиха протеста и инициативата на колегите си от  „Свети Георги”

Служителите и ръководството на УМБАЛ "Пловдив" декларираха днес своята подкрепа към протестната нота на колегите от Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив срещу ескалиращото насилие над медици.

„Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца. За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва. Ясно е, че след всеки грозен акт още и още млади лекари напускат страната ни. Водещата причина не е финансова, а липсата на отношение и уважение към труда им”, се казва в официалната декларация на Университетска болница „Пловдив”.

„Време е обществото да е ангажирано в борбата срещу агресията и насилието над представителите на най-хуманната професия, която във всички страни на ЕС се ползва с необходимото уважение и респект. Нека не допускаме повече чувството за безнаказаност на насилниците да взема връх в нашия живот. Присъединяваме се към предложението за иницииране на национален дебат, чрез който да се променят нагласите на обществото. Животът и здравето на българските медици трябва да бъдат защитени по най-категоричен начин при изпълнението на служебните им задължения!”, се казва още в позицията на УМБАЛ „Пловдив”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве