Всички домашни прасета във Варненско под ножа до утре

на снимката: д-р Златина Димова, шеф на ОДБХ-Варна

От 1 август започва евтаназия на незаколените животни

Всички домашни прасета във Варненска област трябва да бъдат изколени до края на деня. Заповед за това издаде областният управител Стоян Пасев на база на заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, касаеща мерките за борба с африканската чума по свинете.

В региона няма регистриран случай на болестта, но обръчът се затяга и е нужна ефективна превенция, обясни пред "Труд" д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция за безопасност на храните. Нейни екипи заедно с полиция тръгват от 1 август на проверки в общините от региона.

"Ако в заден двор бъде открито живо прасе, ще се наложи да го евтаназираме. Затова отново призовавам стопаните да заколят животните и да се възползват от възможността да приберат месото във фризерите", апелира д-р Димова.

Според данни от прясно преброяване в областта в стопанства тип "заден двор" се отглеждат 2350 свине. "Голяма част от тях вече са изколени, но не съм краен оптимист, че всички ще спазят срока", коментира д-р Димова. Освен тоталната загуба, при принудителна евтаназия стопаните на нерегистрирани прасета ще бъдат санкционирани и с акт.

Коментари

Задължително поле