Дакота Джонсън и Крис Мартин скъсаха

Съдът призна за виновни седем участници в престъпна група за данъчни престъпления

Златка Райкова вече не крие бременността си (СНИМКА)

Борис Джонсън обеща оптичен широколентов интернет за всички до 2025 г.

Мъжете да се проверят за рак на простатата още на 40

Спецпрокуратурата разследва кмета на Костенец за корупция

Меган и Хари с нова снимка на Арчи

Не можеш да пишеш за имотните далавери на „Биволъ“, защото са…..на “Биволъ“?! Тече пропагандна атака против разкритията на „Труд“

Дизелови чудеса S6 и S7 на Audi излизат с електрически компресор и 48 волта, мощността достига 350 коня и 700 Нм въртящ момент

Без субсидии партиите стават по-зависими от корпоративни интереси Нужен е строг контрол, а не отмяна на сегашната схема

Неизвестен отскубна портфейл с 6 лeва от ръката на търновка

Менте и оригинал в родния модернизъм Вихри се скандал с фалшиви картини в галерия “Структура”

Клиенти се биха в кръчма в Килифарево

Корнелия Нинова: Не подадох оставка, за да няма отлив от БСП

“Всичко без коз” в БНТ Тази буря ще прерасне в криза , ако не се внесе яснота накъде поема обществената телевизия

Уважаеми читатели, от днес всеки понеделник ще предлагаме на вниманието ви коментар за случващото се по ТВ екраните в България от известния телевизионен журналист Иван Гарелов. Първият му текст е за скандала в БНТ покрай предаването „Денят започва с култура“. Но по-важен според него е въпросът накъде върви БНТ като обществена национална медия.

Нямах никакво намерение да бъда арбитър на скандала в БНТ. Първо, защото наскоро бях кандидат за генерален директор и може да изглеждам като пристрастен. Второ, защото нито един от спорещите не е прав. И трето, както обикновено става напоследък у нас, всички спорят, но никой не знае за какво. Но тъй като започвам рубрика за медиите, няма как да избегна най-парливата медийна тема. И най-важното, защото тази буря ще прерасне в криза , ако не се внесе яснота накъде поема БНТ.

Веднъж сестра ми играеше на карти със свои приятелки и обяви, че ги взима на „всичко без коз“. Никой не забеляза грешката и заиграха така, както всеки го е разбрал. Докато се скараха, разбира се.

Нещо подобно се случва в БНТ. Говорят за професионализъм, а имат наум политиката. Или намесват политиката, но я бъркат с принципите и правилата на професионализма. Така се стига до парадоксите Кошлуков например да бъде защитаван от Александър Симов от БСП и от вестниците на властта. Ако не знаете кои са тези вестници, ще ги познаете по трогателните портрети, които направиха на Емил тези дни. Или пък партийните интелектуалци от „Да, България“ да ни поучават подробно как трябва да се води едно културно предаване и колко елитарно е спорното „Денят започва с култура“. А новият генерален директор Константин Каменаров да се „мята и раздава“ между спорещите страни – за културата трябвало да се говори интересно, но предаването било „безценно“ и най-накрая да се подпише в знак на подкрепа и под декларацията на продуцентите от „Информация“, изпълнена с носталгия по времето на Вяра Анкова, когато 10 години нямало никакви протести. Някои от протестиращите толкова се увлякоха по „героичните“ си действия, че удължиха застойното време без протести на 28 години, които изключват времето на „Лет ит би.“ А Каменаров пък, възбуден по неясни причини, патетично обяви, че „БНТ в момента е най-свободната телевизия в България. Нямало е списъци със забранени хора, върнати гости. Няма и няма и да има!“

Накрая и виновникът за цялата тази каша Съвет за електронни медии/СЕМ/ се зае да направи проучване. При такъв „арбитър“ е ясно, че нищо няма да последва.

Да разчистим тази плява и да видим какви са реалните позиции на участниците в конфликта. Най-голямото достойнство на „Денят започва с култура“ е, че въобще го има и това е в пълно съгласие с обществения характер на медията. Но това в никакъв случай не оправдава, че то е под всякакви професионални критерии. Няма никакъв дебат, не се разглеждат никакви актуални проблеми на нашата култура. По-голямата част от съдържанието е по същество реклама на предстоящи културни прояви, за които журналистите от предаването са били информирани от заинтересуваните пиари.
Заснема се малко картинка , поканват се авторите на проявата в студиото и се води вял разговор, тъй като водещите дори не знаят, не са прочели, не са видели, не са чули, какво точно ще се случи. Но са с необяснимо високо самочувствие. И още едно „достойнство“ на „Денят започва…“ – близостта на авторите му с определени политически кръгове, от чиито среди изключително се канят „експертите“. Това важи и за други от т.н публицистични предавания в БНТ. Може би за два мандата като министър на културата Вежди Рашидов да не е канен нито веднъж в „Панорама“. И на мен ми се е случвало да не харесвам някои политици навремето, но съм ги канел, когато това е отговаряло на обществената им роля.

Всичко това са професионални проблеми и тук не може да има никакви високопарни спорове. Ръководството на БНТ е в пълното си право да вземе решителни мерки. И няма защо да се оправдава и обяснява в също такива високопарни и отегчителни декларации. Ако то не може да осъществи някакви промени, ако се страхува да не засегне едни или други политически, корпоративни или чисто финансови интереси, защо тогава се е заело с управлението на обществената телевизия.

Стига, разбира се, самото ръководство да е наясно какво точно иска да направи и да не робува на политически пристрастия. Дали това е така? Познавам Кошлуков от началото на промените и в някои периоди сме били и приятели. Още на първия митинг пред „Александър Невски“ на 18 ноември 1989 г. той ми направи впечатление с лидерската си харизма. Всички знаят за политическата му дейност. Той бе близо до Желю Желев и неговите демократични принципи. Когато започна да води телевизионни предавания , Кошлуков спазваше безрезервно плурализма и равнопоставеността на гостите си. По това време той бе образец в това отношение.

По време на последните парламентарни избори се случи на няколко пъти да сме заедно сред поканените в телевизионните студиа. Изненада ме с явната си подкрепа за управляващите. Попитах го в ефир на това ли са го учили в САЩ. Разказвам това, защото съм убеден, че той прекрасно знае какво значи обективност и толерантност. Ако е направил някакви компромиси заради назначението си в БНТ, това ще проличи скоро.

Що се отнася до Коко Каменаров, тук наистина се чувствам неудобно да му правя характеристика. Затова ще си послужа само с няколко цитата – мои и негови. В моята концепция, която публикувах в интернет, аз предложих да се внесат промени в неясната и хаотична програма на БНТ. Предложенията са БНТ-1 да се преструктурира в информационно-публицистичен, БНТ-2 да се превърне в канал, ангажиран с триадата култура-образование и наука, БНТ-Свят да бъде модерна витрина на туристическите възможности на България и БНТ-HD да се оформи с младежко-спортен характер.
При представянето на концепцията си Каменаров пак е категоричен: „Ще продължим да развиваме и четирите програми на БНТ, които и сега са познати, само БНТ-2 трябва да бъде с по-ясно изразен културен и образователен профил.“ В интервюта той разяснява, че БНТ-1 трябва да изпъква на фона на другите канали, които да са като фон. Каквото и да означава това.

При нововъзникналата криза Каменаров на среща със СЕМ обяснява: „Придържаме се към концепцията от изслушването през август. В следващите три години предстои препрограмиране на всички канали от пакета на БНТ /БНТ-1, БНТ-2, БНТ Свят и БНТ-HD/…БНТ-2 става културно-тематичен канал през септември…“
Няма нужда от коментар.

Ако вървим по-нагоре би трябвало да се занимаем и с ролята на СЕМ за очертаващата се криза в БНТ, с начина по който се формира тази институция и въобще необходима ли е в този си вид. Ще му дойде времето и на този дебат.
БНТ не трябва да променя обществения си характер. Да си конюнктурен имитатор на т.нар. печелившо пазарно поведение днес означава сам да се наредиш сред губещите, просто защото вятърът на промените ежечасно издухва установените величини – от политическите /вътрешни и външни/ до технологичните.
Моето мнение си остава, че БНТ не трябва да следва масовия „вкус“, нито да раболепничи пред статуквото, защото то „дава парите“. Друга е посоката, защото днес БНТ е номинално обществена, а реално – държавна. Но за това – друг път.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. За съжаление, у нас казват „който плаща, той поръчва музиката“. Тази максима лежи в основите на журналистическата професия. Като се прибави и с векове насажданото раболепие пред силните на деня, картината е завършена. СЕМ е абсолютно ненужен орган и като замисъл и като персонално съдържание.

 2. Гарелов кажи как с Кеворк участва във фалшификацията на първите демократични избори? Кошлуков е същата пу*ка.

 3. Гарелов,за какво обществени интереси говориш?
  Твоите обществени интереси не бяха ли интересите
  на терористическата партия БКП. Ти барабанчика
  на тази престъпна организация трябва да си поне
  в затвор по точно убит като враг на народа. Колко
  известни общественици, политици, професори, писатели,поети и журналисти изби и изтормози
  твоята партия ? Сега си представител на БСП,
  наследник на БКП, партии винаги свързани с тайните служби на Русия . Ти ли ще защищтаваш
  обществения интерес на България !!!!!

 4. За СЕМ съм абсолютно съгласен. Членовете прибират незаслужени заплати, а нищо не вършат. Че няма нужда от такъв орган, съм абсолютно убеден. Да вземем пример от Германия. Ако някоя медия прегази закона или морални норми, има съд, а не мъмрене и налагане на някаква глоба, както прави СЕМ у нас.

  1. я кажи каква е дейността на: MABB, LFR, ULR, LPR и NLM или Luxemburgs (Service des Média et
   Communications)?

 5. Гарелов, признай как излизаше с изявления за „оръжията за масово поразяване“ на Садам и как настояваше да се нападне Ирак!

  1. така е… и той споделя евроатлантическите ценности срещу някой грант…

 6. почти не гледъм tv-тъ ну понекогъ правя блицскрининг:нъвсекъде безобразен бългъроподобен език стигъшт до шизофренен въ устатъ нъ водишти идиоти и поканени интиликтуалци:сееееем и виципризидент съ кражби отъ залъкъ нъ нъродъ:при хоризонт и Христо Ботев е съштото (дъ не говорим чи ХБ въ провинциятъ не моъ дъ го чуя ъ въ софиъ пръшти и трешти и спрях дъ го избиръм):колкото до това нъфукъно посредствено колкото си искъ момше кошлуков то беши пуснъто въ оборот отъ дс:селяне сме и селяне ште си останим:ето къкво казъ еднъ нъкъдренъ интилектуалкъ по хоризонт:по принцип съм роденъ въ пловдив:една пък другъ пак там:изкачинми съ децатъ и те репликиръхъ нъ красотата:зъ онаъ кобилъ въ сееем дето беши едно време въ бнт и дето мисловно и говорно е зъпъхтянъ кобилъ немъ дъ шпрехъм (i сиктир нъ селянете)

 7. Ха, Гарелов отворил сергия да продава акъл…
  Мамка му и прасе! Няма отърване от тия динозаври като Гарелов и Божо Димитров, няма отърване от туй продажно вестникарство…

 8. ПОДДЪРЖАМ МНЕНИЯТА НА ГЪОТЕ И ЦЕНЗОР ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е МАНИПУЛАЦИЯ, ПРИ ТОВА …..ГИГАНТСКА ! ТАКАВА , КАКВАТО САМО КОМУНИСТИТЕ УМЕЯТ !!!!

 9. Уважаеми четящи , виждате как постепенно се реставрира ДС, като вмъкват в “ медиите “ техни офицери ! Спомнете си само какви ги вършеше неотдавна лицето наречено “ ЖУРНАЛИСТ “ Гарелов !

  1. и него помним и сегашните ги виждаме… все едно да сравняваш планина с мишка…

 10. Високото самочувствие е обяснимо с евроатлантическата ограниченост. Справка: форумния трол наблюдател.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.