Община Варна открива център за хора с тежки увреждания

Водолази ще се гмуркат с ретро-скафандър

Заради опасни скали е спряна теснолинейката до Разлог

Един загинал и 49 пострадали, след като влак дерайлира в Испания заради свлачище

Министър Желязков: Инцидентът с дерайлиралия влак е класически случай на форсмажор

Контрабандист на прекурсори остава окончателно в ареста Холандецът бил съден многократно в Белгия, лежал в затвора за търговия с дрога

Кметът на Шумен: Удовлетворен съм от свършената работа, продължаваме Градоначалникът писа 4 на заместниците, нареди Шумен в Топ-5 на градовете

Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде изграден във Велико Търново

Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции До края на годината се очаква да бъдат дадени още 14 лиценза

Интерпол отказа да приеме Косово

Кражба на домашна наденица разкриха в Разградско

Автомобил блъсна и уби жена на „Околовръстното шосе“ в София Пешеходката е пресичала неправилно

Петима от ранените при Кресненското дефиле са изписани от болницата

Пожар унищожил къща на 71-годишна, разследват палеж Второ семейство остава без дом в Разградско заради огнена стихия

Вижте пръстена, с който актьорът Наум Шопов предложи брак на дългогодишната си приятелка Теа

ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС с 20 гласа „за“ Соня Янкулова получи 5 гласа

Георги Чолаков (в средата) до правосъдния министър Цецка Цачева и настоящия председател на ВАС Георги Колев по време на днешното си изслушване във ВСС Снимка: ВСС

Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Той получи 20 гласа „за“ при необходими 17, за да бъде избран. Другият кандидат – Соня Янкулова получи 5 гласа „за“.

Съдия Георги Чолаков има общ юридически стаж над 25 години, от които над 10 години в органите на съдебната власт. От 2012 г. е съдия във ВАС, а от 01.07.2013 г. и към настоящия момент е председател на отделение във ВАС. Бил е съдия и заместник-председател на Административен съд – Сливен, председател на Районен съд – Сливен, съдия и председател на Районен съд – Котел.

В изложението си пред съдебните кадровици Чолаков акцентира върху необходимостта от подобряване на комуникацията със законодателната власт; повишаване квалификацията на съдебните служители; активно прилагане на медиацията; по-добра и качествена тълкувателна дейност, въвеждане на електронна система за гласуване, която да улесни работата при приемане на тълкувателни решения; подобряване на битовите условия в съда.

По отношение на комуникационната политика на ВАС той заяви, че е от изключително значение да има яснота и прозрачност за дейността на съда, което ще доведе до подобряване на имиджа на ВАС и доверието на обществото. Ако бъде избран на поста, Чолаков има идея за определяне на съдия, който да представя обективна информация пред медиите за съда, изготвяне на електронен бюлетин, обучение по комуникационни умения за съдиите и съдебните служители. Той посочи необходимостта от провеждане на Ден на отворените врати, като публична инициатива, насочена към обществото, засилване на работата със студентите, академичната общност, медиите и НПО, както и провеждане на регулярни срещи с журналисти.

В Концепцията се съдия Чолаков споделя, че ролята на председателя на ВАС е „да насърчава и подкрепя ръководствата на административните съдилища в създаването и утвърждаването на добри управленски практики и осигуряване на високо качество на съдебния процес“.

Натовареността на магистратите във ВАС бе посочена като приоритетен проблем, който може да бъде решен чрез законодателна промяна за намаляване броя на делата, разглеждани в съда, включително чрез командироване на съдии.

Назначението на новия председател на ВАС ще стане факт след като президентът издаде указ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.