50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Горанов: Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия

Разкриха разстрела на Петър до езерото Вая (обзор) Жертвата и килърът били бандити - ограбили две банки

Руски агенти държали база в Алпите (обзор) Хората на ГРУ работели оттам в цяла Европа

Икономиката ни е четвърта в ЕС по ръст

САЩ обвиниха двама руски хакери, дават 5 милиона долара за информация

Демократите повдигат обвинения срещу Тръмп Процедурата по импийчмънт преминава на нов етап

Оставиха в ареста бившата служителката на НОИ, обвинена в източване на 3 млн. лв.

Захарова за изгонването на наш дипломат: Предприехме ответната стъпка в момента, в който беше готова

ВСС изслушва кандидатите за шеф на СГС

ВСС

Съдийската колегия на ВСС изслушва кандидатите за административен ръководител на Софийския градски съд, след което ще се проведе гласуване.

Съдията от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов изложи пръв визията си за това как би ръководил СГС и отговори на въпросите на кадровиците. Трифонов каза, че сред основните проблеми са натовареността на магистратите и битовите условия, тесните кабинети и недостатъчното пространство за съдиите. В същото време това е един от най-големите и натоварени съдилища в България. Трифонов посочи, че би поискал от ВСС увеличаване на щата за съдии, но не очаква да срещне подкрепа. Освен това посочи, че магистратите, забавили дела, не трябва да бъдат наказвани дисциплинарно с лека ръка, а да се потърсят причините за забавянето. Трифонов смята, че би трябвало да се помогне на магистратите да изпишат делата си в законовите срокове, но не и да се притискат до стената с наказания, тъй като това може да ги демотивира.

Според Трифонов при атаки и скандали, свързани със СГС, ръководството трябва да излезе с балансиран отговор и да не се поддава на емоции. За заместниците си той каза, че би искал да работи с балансирани хора с административен опит. В момента председателят на СГС има 6 заместници при 4 отделения. Трифонов обясни, че би могъл да работи и с по-малко заместници, ако се наложи и ако има възможност тези бройки да бъдат трансформирани в такива за редови съдии. Той отговори и на въпроси, свързани с участието му в ЦИК, както и с работата си като зам.-правосъден министър в служебното правителство на Огнян Герджиков.

„Моето участие в служебното правителство беше чисто експертно като зам.-министър. А за дейността ми като член на ЦИК, не се чувствам въобще политически обвързан. Много съдии са били членове на ЦИК и те бяха гарант за спазване на законността. Това беше преди 8 години. Няма никакво задкулисие, не съм обикалял по партийни централи, преди да се кандидатирам за председател на СГС“. По думите на Трифонов, този съд не бива да остава толкова дълго време без титуляр.

„Единственото, което си пожелавам, е да има избор. Готов съм да понеса отговорността, но дори и да не бъда избран аз, за мен не е фатално. Ще продължа да работя в САС“, каза още Трифонов.

Изслушването му продължава повече от час и половина, а след него ще представи концепцията си и другият кандидат – Евгени Георгиев, който се явява за втори път, след като процедурата по избор веднъж се провали през март и ВСС не избра нито един от двамата кандидати за председател. Тогава негов съперник бе Светлин Михайлов. При гласуването тогава Георгиев получи 5 гласа „за“, Михайлов – 2 гласа, а 7 от членовете гласуваха „против“ и двамата кандидати.

СГС остана без председател през есента на 2017 г., когато тогавашният титуляр Калоян Топалов изненадващо подаде оставка, а малко след това се регистрира като адвокат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.