ВСС изслушва кандидатите за шеф на СГС

ВСС

Съдийската колегия на ВСС изслушва кандидатите за административен ръководител на Софийския градски съд, след което ще се проведе гласуване.

Съдията от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов изложи пръв визията си за това как би ръководил СГС и отговори на въпросите на кадровиците. Трифонов каза, че сред основните проблеми са натовареността на магистратите и битовите условия, тесните кабинети и недостатъчното пространство за съдиите. В същото време това е един от най-големите и натоварени съдилища в България. Трифонов посочи, че би поискал от ВСС увеличаване на щата за съдии, но не очаква да срещне подкрепа. Освен това посочи, че магистратите, забавили дела, не трябва да бъдат наказвани дисциплинарно с лека ръка, а да се потърсят причините за забавянето. Трифонов смята, че би трябвало да се помогне на магистратите да изпишат делата си в законовите срокове, но не и да се притискат до стената с наказания, тъй като това може да ги демотивира.

Според Трифонов при атаки и скандали, свързани със СГС, ръководството трябва да излезе с балансиран отговор и да не се поддава на емоции. За заместниците си той каза, че би искал да работи с балансирани хора с административен опит. В момента председателят на СГС има 6 заместници при 4 отделения. Трифонов обясни, че би могъл да работи и с по-малко заместници, ако се наложи и ако има възможност тези бройки да бъдат трансформирани в такива за редови съдии. Той отговори и на въпроси, свързани с участието му в ЦИК, както и с работата си като зам.-правосъден министър в служебното правителство на Огнян Герджиков.

"Моето участие в служебното правителство беше чисто експертно като зам.-министър. А за дейността ми като член на ЦИК, не се чувствам въобще политически обвързан. Много съдии са били членове на ЦИК и те бяха гарант за спазване на законността. Това беше преди 8 години. Няма никакво задкулисие, не съм обикалял по партийни централи, преди да се кандидатирам за председател на СГС". По думите на Трифонов, този съд не бива да остава толкова дълго време без титуляр.

"Единственото, което си пожелавам, е да има избор. Готов съм да понеса отговорността, но дори и да не бъда избран аз, за мен не е фатално. Ще продължа да работя в САС", каза още Трифонов.

Изслушването му продължава повече от час и половина, а след него ще представи концепцията си и другият кандидат - Евгени Георгиев, който се явява за втори път, след като процедурата по избор веднъж се провали през март и ВСС не избра нито един от двамата кандидати за председател. Тогава негов съперник бе Светлин Михайлов. При гласуването тогава Георгиев получи 5 гласа "за", Михайлов - 2 гласа, а 7 от членовете гласуваха "против" и двамата кандидати.

СГС остана без председател през есента на 2017 г., когато тогавашният титуляр Калоян Топалов изненадващо подаде оставка, а малко след това се регистрира като адвокат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право