ВСС и прокуратурата няма да участват в работната група за промени в НК за неизбежната отбрана

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди поканата на Министерството на правосъдието и реши, че няма да изпраща свои представители, които да участват в работна група за обсъждане на промени в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана.

На една позиция застанаха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, които се обявиха срещу промените.

Дебатът за промени в НК, свързани с неизбежната отбрана и пределите на самозащита, бяха предизвикани след случая в Пловдив, при който д-р Иван Димитров уби с незаконно оръжие крадец в двора на дома си. Последва обвинение за Димитров и серия от граждански протести в негова защита. Според Сотир Цацаров и Лозан Панов законодателството се променя предвидимо, но без участието на експерти и академици. Цацаров дори нарече „голям абсурд“ прибързаните промени в законодателството, свързани с неизбежната отбрана. Още вчера главният прокурор заяви позицията си пред депутатите от правната комисия в парламента и изрази надежда промените в НК да не бъдат плод на „популизъм“ с цел да се реагира на конкретен казус. Вчера премиерът Бойко Борисов възложи на правосъдния и вътрешния министри да подготвят „внимателно и с разум“ изменения в института на неизбежната отбрана. Целта е до края на месеца да има готови текстове, които да се подложат на обществено обсъждане.

Във ВСС са на мнение, че промени в текстовете не са необходими, а и не желаят да участват с присъствието си в работната група, за да легитимират промени, които се правят с „лека ръка“. Трима от кадровиците обаче са на мнение, че представители на ВСС трябва все пак да присъстват в работната група, но мнозинството от 15 членове гласува да не се участва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България