ВСС с 4 мерки за спасение на най-големия съд

След уличен протест членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушаха оплакванията от лошите условия на труд на колегите си от Софийския районен съд. Кадровиците обещаха още идния вторник да предприемат 4 мерки за намаляване на натовареността на магистрати и служители в най-големия съд в България.

Преди срещата председателят на СРС Методи Лалов обяви демонстративно, че подава оставка и призовава подчинените си пред сградата на ВСС. Точно в 11 ч пред входа на ул. „Екзарх Йосиф“ се събраха около 150 души, повечето от които „подкрепящи граждани“, които викаха „Мафия“ и „Оставка“. Повечето от членовете на съдийската колегия на ВСС излязоха и поканиха Методи Лалов, заместниците му и други представители на протестиращите, за да ги изслушат. На разговорите не присъстваха шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев.

В четвъртък ВСС прие увеличение с 10% на заплатите на магистратите и специализираната администрация, но Лалов заяви, че това не е достатъчно. По думите му в СРС имало свръхнатоварване и огромно текучество. По щат там работят 187 съдии, част от които гледат по 60 дела на месец. Даден бе пример със служба „Архив“, където има 600 000 дела, обработвани от 13 души. След разширението на СРС с нова сграда СРС разполага с 35 000 кв. м площ, за които се грижат 13 чистачки.

Редови съдии се оплакаха, че се чувстват зависими от това, че непрекъснато имат забавени дела и са заплашени от дисциплинарни производства и наказания. Заради ниските заплати в Районния съд едва смогват да намерят системни администратори за поддръжка на компютрите и електронното деловодство.

Членовете на ВСС се съгласиха, че е редно да се преразгледа класификаторът на длъжностите и да се вдигнат заплатите и на общата администрация в СРС. Друга мярка е командироването на съдии от по-ненатоварени райони в страната. Съдебните кадровици ще подкрепят усилията за доизграждане на електронно деловодство в СРС. От съдийската колегия  обещаха още и да настояват пред министъра на правосъдието за нормативни промени, които да намалят подсъдността по район,  видове престъпления и т.н.

Шефът на СРС Методи Лалов

Защо деловодителите на Лозан Панов получават повече?

„Защо деловодителите във Върховния касационен съд с председател Лозан Панов получават по-високи заплати от колегите им в Софийския районен съд, които са в пъти по-натоварени?” Това попита вчера гневно Методи Лалов, след като подаде оставката си като шеф на СРС. „Съдиите ни са най-натоварени, администрацията ни е най-натоварена, това не може да продължава. Нека управлението на СРС  бъде поето от човек, на когото могат да размахват пръст. Съдиите там обаче са млади, будни и независими хора и няма да търпят да им бъде пратен административен ръководител, който ще си позволява да мълчи и да не защитава интересите им. Отричам моите изяви да имат нещо общо с изборите за ВСС догодина. Давам оставка пред този състав на съвета и искам той да направи дължимото за решаването на проблемите на съда”, добави Лалов.

Съдия Галя Георгиева

В този съд цари хаос

„Мисля, че в администрацията на Софийския районен съд  цари хаос“, каза съдия Галя Георгиева, която присъства на срещата с протестиращите. Според нея само когато се изяснят точните проблеми, ВСС ще може да съдейства на колегите си. „Назначената проверка ще спомогне за въвеждането на ред. Искам да попитам председателя на съда г-н Методи Лалов защо от всички 505 щатни бройки в администрацията 145 са свободни? Кога ще бъде назначен конкурс? СРС е единственият съд без утвърдени правила за случайното разпределение на делата“, напомни Георгиева, която категорично е несъгласна с недоволството, изразено от магистратите в този съд.

Представляващият ВСС Димитър Узунов:

Не съм съгласен, че не подкрепяме колегите

„Основно недоволството на колегите от Софийски районен съд (СРС) се изразява в липсата на институционална подкрепа. Категорично изразявам несъгласие с това твърдение”, коментира вчера представляващия ВСС Димитър Узунов. „В периода, когато СРС трябваше битово да бъде устроен, това задължение принадлежеше на Министерство на правосъдието. През последните 4-5 години Висшият съдебен съвет е отделил близо 15 млн. лв. за този съд. Колегите на това ли казват липса на институционална подкрепа? За кадровото обезпечаване на действително най-големия съд в страната в периода 2012-2016 г. ВСС е увеличил щата на този съд със 170 щатни бройки - 50 за магистрати и 120 за служители. Отделен е огромен  ресурс за поемане на заплатите и осигуровките на тези хора. Служителите в този съд получават 10% по-високо възнаграждение от колегите си в другите съдилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България