ВСУ "Черноризец Храбър" въвежда нов модел: Две специалности по един учебен план

ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти ще трупат едновременно знания и практически опит

Напълно обновени учебни планове и програми ще предложи на студентите си за учебната 2020/2021 г. Варненският свободен университет "Черноризец Храбър". Записаните във всички специалности от направленията "Администрация и управление", "Икономика", "Информатика и компютърни науки" и "Психология" ще могат да избират между шикопрофилна подготовка с придобиване на втора специалност или задълбочаване на специализираната подготовка.

И при двата варианта няма да има увеличение на срока за обучение и промяна в таксите, съобщиха от университета.

"Новите ни учебни планове предлагат възможност за придобиване на втора специалност в рамките на обучението, алтернативни образователни пътеки, изграждани чрез голямо разнообразие от курсове, висок процент на избираемост и индивидуално консултиране на студентите и засилена практическа насоченост и обучение в хода на работата в партньорски организации. Учебното съдържание е персонализирано и отчита потребностите и възможностите на всеки студент, а методите на преподаване и учене съчетават традиционни и дигитални образователни технологии", коментира проф. д.ик.н. Димитър Канев, зам.-ректор на ВСУ "Черноризец Храбър".

Пилотно висшето училище стартира и проект "Образование в партньорство". Чрез него бъдещите бакалаври от направленията "Строителство на сгради и съоръжения", "Информатика и компютърни науки" и "Психология" ще могат по желание паралелно да трупат теоретични знания и да работят в партньорски организации.

Програмите в проекта се провеждат по методологията на познатите в световната практика "Cooperative education" (CO-OP) и "School to Work" (STW).

"Техният опит е доказал, че интегрирането на аудиторното обучение и практиката в реална трудова среда повишава ефективността на ученето, задълбочава академичните постижения на младите хора, подпомага финансирането на образованието им, позволява им да натрупат ценен опит с различни работодатели, дейности и позиции и да намерят най-подходящите за тях, дава им самочувствие и повишава перспективите им за професионална реализация", изтъкват от ВСУ.

За следващата учебна година там се приемат студенти в 9 професионални направления по 20 бакалавърски, 47 магистърски и 29 докторски програми. Приемът е в разгара си, като документи се подават онлайн в сайта на университета, а кандидатстудентските изпити текат във виртуални аудитории. Изключение има само за специалността "Право", за която на насрочени две изпитни сесии в началото и края на юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини