Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Домоуправител крие осем чувала канабис в изба в Поморие

Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Стриптизьор-пожарникар посети дом за възрастни хора (ВИДЕО) 89-годишна жена "получи" за Коледа специален танц в скута

Без промяна при изписването на лекарства за хронично болните пациенти

Френски полицаи застреляха мъж, заплашил ги с нож

Отпадат бележките за получени доходи

Пешеходец блъснат и убит на място от кола в Монтана

252 615 домакинства ще получат помощи за отопление този сезон

Съдят жена и мъж, опитали да вкарат дрога в затвора

Малки таланти редят юбилейна изложба в арт салона на Апелативния съд "Пльок" представя шарени творби на възпитаници на школа "Дедал"

Арестуваха ромка с дрога в гащите Скътала 15 пликчета „чай за пушене“

Шарл Мишел: Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит

Министър Маринов: В автомобила на НСО е бил само шофьорът

25 ранени при експлозия в жилищен блок в Германия

Всяка необичайна промяна по кожата изисква среща с дерматолог Злокачественият меланом и непигментният кожен рак са все по-често срещани

Доц. Румяна Янкова е водещ дерматолог и алерголог. Завършва ВМИ в Пловдив през 1973 г. и е назначена за стажант-асистент, а впоследствие и асистент в Катедрата по дерматология и венерология. От 2000 до 2016 г. е неин ръководител. Дългогодишен завеждащ на сектора по алергология е към МУ – Пловдив. В момента ръководи Центъра по дерматология и алергология в УМБАЛ „Пълмед“, гр. Пловдив. В началото на летния сезон, доц. Янкова дава съвети, как най-ефикасно да предпазим кожата и за какви кожни изменения по лицето и тялото да следим и кога е необходимо да потърсим мнението на специалист.

– Доц. Янкова, вие сте един от инициаторите и основни участници в кампанията Евромеланома, която тази година се проведе за 13-и път. Какви изводи си направихте след последното издание?
– „Евромеланома“ е вече утвърдено медицинско събитие не само в нашата страна, но и в цяла Европа. Ежегодно интересът към тази кампания се увеличава. За това свидетелстват и цифрите – над 1000 прегледани пациенти от над 200 дерматолози, диагностицирани немалък брой пигментни, непигментни тумори и предракови кожни образувания. В Центъра по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“ разполагаме с модерен дерматоскоп, както и с дигитален микроскоп за изследване на пигментни и други образувания и нарушения на кожата. Без „Евромеланома“ голяма част от тези пациенти вероятно не биха посетили дерматолог навреме, за да получат адекватно лечение на кожните си проблеми.

– Какво представлява „Детската Евромеланома?
– Аз съм инициатор на „Детската Евромеланома“, която започна в 2012 год. като проучване на пигментни промени по кожата на детските лица, предизвикани от жаркото слънце през летните месеци. С мои сътрудници заснехме със специална камера кожата на лицата на стотици ученици от първите класове на пловдивски училища. И още нещо, особено важно от социален аспект – раздавахме материали с информация за опасностите от безконтролно слънчево облъчване и мостри от слънцезащитни препарати, които децата да ползват през летните месеци. Оттогава „Детската Евромеланома“ продължава да се провежда именно в това диагностично и информативно направление, както за децата, така и за техните родители. Впрочем, родителите проявяват все повече загриженост за степента на увреждане на детската кожа от предозиране на слънчево облъчване и за предпазване от ранна поява на пигментни петна и други кожни образувания.

– Какви съвети бихте дали за предпазване на детската кожа през лятото?
– Както при възрастните – задължително правилно прилагане на специализирани детски слънцезащитни препарати с преобладаващо съдържание на физични, а не химични слънцезащитни съставки. Честотата на нанасяне върху кожата трябва да е през 2 часа или по-често, в зависимост от горещината и изпотяването, къпането във вода, опесъчаването и др. Необходимо е строго спазване на часови интервали за слънчево облъчване между 10 часа сутринта и 17 часа вечерта. Бебетата до 6 месеца не трябва да се водят на плаж, а тези до една година – не повече от час, и то сутрин.

– Какво е мнението ви за слънцезащитните продукти?
– Безспорна е необходимостта от слънцезащитни средства. През последните десетилетия интензивността на слънчевото греене нараства. Модерните слънцезащитни препарати имат редица предимства – не са лепливи и белосващи, а са комфортни за употреба, прилагат се лесно, имат значителна устойчивост и продължителност на действие. За определено време те осигуряват достатъчна кожна защита не само срещу ултравиолетовите А и В лъчи, а напоследък и срещу широкия спектър на дневната светлина, за която е доказано, че стимулира свръхобразуването на кожния меланин. Все пак трябва да се знае, че активността на слънцезащитните продукти е с ограничено времетраене обикновено до 2 часа, и то при условие че липсва изпотяване, отмиване с вода, полепване с пясък или изтриване. Освен това при употреба на някои слънцезащитни продукти се наблюдава кожно раздразнение, възникващо при комбинирано въздействие на съдържащи се в продуктите слънцезащитни филтри и ултравиолетовите лъчи.

– Слънцето ще става все по-опасно. Кои сигнали би трябвало да ни отведат в лекарския кабинет?
– Слънцето за жалост вече е агресор. Не повече от 20% от слънчевата радиация е полезна за физиологията на човешкия организъм, обратно на действителността отпреди три десетилетия. Сянката е относително защитна, ако е плътна и с няколко метра радиус, а не с размерите на чадър, тента, или още по-малко на щирикопола шапка. Облеклата от тънка материя защитават слабо кожата, а специално произведените слънцезащитни облекла невинаги са физиологично приемливи, ако са синтетични, плътно изтъкани, „недишащи“, силно обагрени с текстилни бои и т.н. Алармираща е появата на силно пигментирани петна и бенки, бързо нарастване на вече съществуващи такива, разраняване и други необичайни промени по кожата. В такива случаи консултацията с дерматолог е неотложна.

– Когато говорим за съмнително образувание по кожата, какво трябва да се има предвид?
– Всяко образувание, което смущава с бърз растеж, необичайна форма, дразнене или различно усещане трябва да бъде детайлно обследвано.

– Какво показва статистиката, колко са случаите на новооткрити меланоми годишно, увеличава ли се броя на заболелите рак на кожата?
– Статистиката е различна за различните географски и климатични зони. Злокачественият меланом е все по-често срещан, както и непигментният кожен рак, и особено предраковите състояния. Последните изискват спешна намеса, защото понякога претърпяват бързо злокачествено развитие. Колкото по-светла е кожата и цветът на очите, толкова по-голяма е податливостта към ракови образувания. Матовата кожа обаче не гарантира особена защита.

– Ръководите Центъра по алергология и дерматовенерология към УМБАЛ „Пълмед“. Разкажете повече за възможностите, които предлага.
– Центърът по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“ предлага не само консултации, но и разнообразни изследвания – тестване с алергени за дихателна, хранителна и други видове алергии, както и с медикаменти, включително така необходимите тестове с упойки за пациенти преди операции. Предоперативното обслужване се осъществява, както за лежащо болните от болница „Пълмед“, така и за всяка друга болница, отделение, ДКЦ и медицинско заведение, които желаят да препратят пациентите към нас. И не само тестване, разбира се, а много по-важното предшестващо и съпътстващо защитно лечение, за да се избегнат сериозни и животоопасни реакции. В практиката си съм имала десетки случаи на хора с предходни тежки алергични проблеми, включително с шокове, които посредством адекватно пред- и следоперативно поведение излизат нормално както от периода на анестезия, така и като цяло от хирургичната, гастроскопска или друга инвазивна интервенция, изискваща въвеждане на упойка. Така че от нашите услуги могат да се възползват както амбулаторни, така и лежащо болни. Обслужваме доста често пациенти от цяла Южна България, а нерядко и от други райони на страната.

Центърът по алергология и дерматология към УМБАЛ „Пълмед“, съвместно с Отделението по детски болести започва безплатно лечение на детски хемангиоми. Специалистите вече работят усилено и върху лечението на вигилиго и псориазис. През месец юли стартира безплатна кампания „Петъчни отворени врати за пациенти с псориазис“, като прегледите ще се провеждат на 6.07, 13.07, 20.07 и 27.07.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. UV radiaciata e visoko energiino lachenie, pri direkten udar na subatomno nivo se vnasia energia chrez fotonite, narushava se stabilnostta na atomite, uvrezhdat se molekulite, uvrezhdat se genite i epigenetichnite modulacii, narushava se finiot balans na proto-onkogenite i tumor-supresornite geni, mutaciite vodat do bezkontrolno delenie , a imunnata sistema ne uspiava da otstrani novoobrazovaniata. Polzuvaite nai-veche shirokopoli shapki, pamuchni leki drehi s dolog rakav, piite mnogo i chista voda, otbegvaite goreshtinite. Vino i rakia ne se pie . Nai- riskovo za melanom e tipa kozha – blonde ! Drugoto e Bozha rabota !

  2. Пълмед е една фалшива болница и нищо повече. Представете си управляващия МЕДИЦИНСКИ НАГЛЕЦ иска от всеки постъпил плащане за престой….Не стига че се представя НАПРАВЛЕНИЕ …този нахалник си присвоява тези права…..
    Много хвалби много нещо …..
    Нека и въпросната персона го прочете – ДОКТОР преглед не прави – това става с техника. Лицето, което го върши се нарича ОПЕРАТОР….ако не може да прочете резултата от принтера – да си хвърли ДИПЛОМАТА.
    Не се заблуждавайте – като чуете ПЪЛМЕД – бягайте надалече. Имало топ специалисти – глупости на търкалета….
    Между медицина и високи технологии разликата е ОГРОМНА.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.