Всяка страна има свой ол инклузив

Какво е „кашер”, ще разберете в Израел.

Във времето на пътуванията е добре да знаете особеностите на удобния пакет от услуги

Да се нахраним и напием на корем – някои свързват с това най-приятното и пестеливо изкарване на почивката си. Системата all inclusive (ол инклузив) обаче на някои места е разнообразна, а на други – прекалено скромна за очакванията. Ще ви запознаем с някои по-екзотични дестинации.

Малко разходи, малък риск, малко капризи – ол инклузивът е точно за вас, когато пътувате с деца. Ако пък планирате екскурзиите да са приоритет, тогава изберете полупансион. В Азия, Индия или Индонезия поръчайте само закуски, тъй като е по-евтино, вкусно и интересно да се храните по улиците, за да се запознаете с местната култура. А в някои страни, например на Сейшелите, all inclusive е забранен със закон. По този начин правителството цели туристите да опознаят по-добре страната и по-рядко да се прибират в хотелите.

Йордания – халва, маслини и бедуински чай

В хотелите на Акаба шведската маса предлага запеканки, омлети, плата от сирене, колбаси и зеленчуци, ориз, картофи, макарони, няколко месни и рибни блюда. Най-популярни са от типичното за арабската кухня агнешко или пилешко месо, а най-вкусните десерти – фруктово желе и местната халва. Особено вкусни са йорданските маслини. Имайте предвид, че почти навсякъде за соковете, водата и алкохола се плаща отделно, но може да си налеете от охладителя в своя бутилка. Практически липсват шоупрограми, караоке и конкурси, а вечер в четири- и петзвездните хотели ще ви развличат само с жива музика.

Едно от нещата, които задължително трябва да опитате, е бедуинският чай. Не е препоръчително да посещавате градските плажове, те все пак са за местните, затова хотелите организират престой в тузарски комплекси. Там всеки, който не живее край плажа, си плаща за чадър и шезлонг.

Тъй като туристическата инфраструктура все още не е развита, не съветваме да посещавате местните заведения извън хотела.

Израел – най-евтино и вкусно е по улиците

Услугата ол инклузив предлага хранене 3 пъти дневно, напитките на бара влизат в цената. Изборът от блюда е голям, но не се предлага нещо особено – супи, макарони, картофи и няколко вида месо, основно телешко, птиче и пуешко. Има изобилие от млечни продукти, но в стандартните израелски хотели пресните плодове доминират над десертите, а зеленчуците са предимно консервирани.

Припомняме, че в Израел има изискване храната да е „кашер”, като основната забрана, формулирана в Тората, е да не се смесват месни и млечни продукти, а законите (кашрут) определят коя храна е кашер и коя – не. В хотелите обикновено на закуска се предлагат млечни продукти (и риба!), а на вечеря – месо (без забраненото свинско).

От напитките обикновено се предлагат ликьори, бира, сокове в кутии. Често съветват туристите да си носят кафе и чай на пакетчета.

Има много евтини кафенета и улични шатри с качествен фастфуд. Всичко се предлага сервирано в чиния, но може да бъде сложено и в багета или плоска питка за онези, които бързат. Двата най-популярни израелски специалитета за хапване „на крак” са фалафел (джоб, пълнен с нахутени кюфтенца и салата) и шуарма (нещо като дюнер с печено месо и хумус). Много е вкусен десертът кнафе – кадаиф с козе сирене, поръсен с шамфъстък. Типичната еврейска закуска шакшука пък е манджа от задушени червени чушки, домати, лук и 2 яйца на очи.

Обединени арабски емирства – високо равнище

Това е най-интересната туристическа дестинация в арабския свят. Най-доброто време за туризъм са зимните месеци - между 23 и 27 градуса.

All inclusive по арабски означава класно обслужване — отрупани маси, порционни блюда, напитки в красиви чаши. Изборът е голям, но за деликатесите (освен за омарите), както и за вносните напитки, се плаща отделно. Обикновено алкохолът е силно ограничен и сервитьорите директно ви отказват още едно, ако преценят, че вече ви е достатъчно.

Ресторантите предлагат закуска, обяд и вечеря, а в случай че искате да хапнете и в промеждутъците - само срещу пари.

Обикновено хотелите включват в услугата безплатно ползване на велосипеди, лодки, канута, сауна. Ако хотелът не е на първа линия, за плажа се заплаща.

По-специално в Дубай е препоръчително да се замислите дали да ползвате ол инклузив, тъй като там може разнообразно и евтино да хапнете в уличните заведения. Освен това забравете за еспресото по улиците – пие се предимно разтворимо кафе.

Куба – ядене, пиене и забавления

Скариди, раци, миди, всички видове риба, месо на грил, тропически плодове и свежи салати, които приготвят пред очите ви – това е all inclusive в Куба. В цената са включени местният ром, няколко вида вносни напитки, алкохолни и безалкохолни коктейли. В по-евтините хотели месният избор не е голям, но е за сметка на морските продукти. Ако планирате екскурзия, може да помолите за пакет със сандвичи. Най-често храненето е достъпно през цялото денонощие.

В Куба има изобилие от дискотеки, шоупрограми, спортни занимания, плажни барове. С броя на хотелските звезди расте и броят на развлеченията. Обикновено в цената е включено ползването на водните съоръжения – канута, лодки, катамарани, въдици, маски за гмуркане.

Съветът е категорично да ползвате all inclusive, тъй като храненето извън хотела е по-скъпо, а качеството на блюдата – еднакво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм