Всяка трета жена с патология

Безплатните гинекологични прегледи в Шуменско, проведени под патронажа на зам.председателя на НС и депутат от региона д-р Нигяр Джафер, показаха патологии при всяка трета жена. Това сочат обобщените резултати от профилактиката, проведена в четири населени места от три общини - селата Браничево, Бяла Река, Чернооково и Венец в общините Каолиново, Върбица и Венец. Прегледани са 236 жени, най-възрастната пациентка е била на 82 г. най-младата на 16 г.

87 от жените са с рецепта за терапия или са насочени към личния лекар или лекар-специалист по АГ с цел проследяване и диспансерно наблюдение. 68 са насочени за допълнителни изследвания и диагностично уточняване.

С преканцерози, кисти и туморни образования на яйчниците и матката са диагностицирани 27 от пациентките. При част от жените вече е извършено оперативно лечение в болницата в Шумен или са изпратени за лапароскопско уточнение и интервенция в Университетска болница или в Комплексния онкологичен център-Шумен.

Безплатните профилактични прегледи в отдалечените населени места имат за цел и да се повиши вниманието на хората към нуждата от профилактика, скрининг и ранна диагностика по отношение на онкологичните заболявания. България продължава да заема едно от първите места по заболеваемост и смъртност от предотвратими онкологични болести, включително от рак на маточната шийка заради липса на скрининг, ранна диагностика и лош достъп до здравни грижи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България