Всяка четвърта фирма у нас застрашена от фалит

Всяка четвърта фирма у нас е застрашена от фалит, защото трудно събира дългове, показват в изследването "Навици на плащане в Европа" на EOS Group, една от водещите компании за управление на дългове.

Българският бизнес е в дъното на класацията по редовност на плащани, статистиката отчита, че 27% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват у нас. Данните показват, че бизнесът у нас се разплаща за средно 23 дни след падежа на фактурата - при 21 дни средно за Източна Европа.

Другите стани със сходен дял нередовни плащания са Гърция с 28%, Русия - 27% и  Румъния - 27%. Бизнесът у нас се разплаща за средно 23 дни след падежа на фактурата - при 21 дни за Източна Европа.

Гражданите са по-дисциплинирани от бизнеса в това отношение, като средно 24% от фактурите се плащат със закъснение или остават неплатени, при 23% за Източна Европа, а средното закъснение е 15 дни след падежа. Българите традиционно плащат с приоритет ипотеки, ток, потребителски кредити, лизинг вноски.

На "изчакване" обикновено са парното и водата. 

В България делът на банковата задлъжнялост е 49%, на небанковия сектор, т. нар. бързи кредити - 19,7%  и телекомуникационните услуги - около 27%.

Забавените плащания от клиенти водят до намаляване на печалбите на фирмите - 56%, по-високи разходи за лихви - 46%, липса на ликвидност - 44%. За да съберат дълговете си в България, услугите на колекторски фирми ползват 42% от компаниите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес