На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Тиам готов за ЦСКА

Жена скочи от 14-ия етаж на блок в Бургас

Топ 10 на най-проспериращите пилоти във „Формула 1“

Остава затворен за движение участакът на магистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево 

Всяко второ стопанство в Родопите е без пастир

Професията „овчар“ се оказва една от добре платените за хора с ниска квалификация в страната. Месечното възнаграждение е над 1000 лева. Въпреки това всяко второ стопанство в Родопите, не може да си намери пастир. Причината – животните не дават почивен ден, информира БНТ.

Даниела Чакърова е дългогодишна ски учителка. Гледа над 400 овце и кози в семейната ферма в село Проглед. Казва, че работи в зимните курорти, за да купува фураж на животните си. В последните години обаче, нейният по-голям проблем е да си намери пастири. Затова се налага тя сама да пасе стадото в планината.

„Заплатата на един овчар е както се спазариш, ако е без храна стига до 1000 лева и пак не искат да я вършат тая работа“, казва Даниела Чакърова, която е животновъд от село Проглед.

В района на Кресна овчарите също са дефицитни и възнаграждението расте нагоре, разказва Атила Седефчев.

„Реално като ги сравня с други работи е добре платена, между 20 и 35-40 лв на ден надница искат. Интересното е, че е пълно с хора, които нямат какво да правят, нямат доходи, а няма и желаещи“, казва Атила Седефчев, животновъд от село Влахи пред БНТ.

Фермерите допълват, че напоследък все повече попадат на хора, които са само придружители на стадото, но не и истински овчари, които познават животните и навиците им.

„Тази работа е специфична, не е толкова проста или ако е проста, не е за прости хора, защото изисква специфични умения и в крайна сметка ти си вързан към животните не от 8 до 4, до 5, а денонощно“, казва Атила Седефчев.

„Трябва да може да дои, да може да пасе овцете, а това е много трудно. Това, ако някой си мисли, че е лесно да пасеш овце е голяма заблуда“, обяснява Даниела Чакърова.

Според фермерите липсата на работна ръка в сектора ще откаже хората от региона да се занимават с основния си поминък – овцевъдството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.