Всяко европейче ще учи по два чужди езика

Всяко европейско дете ще трябва да учи по два чужди езика. Това гласи дадена преди дни препоръка на ЕК, която бе основна тема на дискусии в рамките на изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС в Икономическия университет във Варна.

„Повишаването на езиковите компетентности трябва да залегне в образователните системи на всички страни членки на съюза. Идеята е да има възможност да се изучават езиците им. За нас темата е важна, защото вече има законова възможност българският език да влезе в учебните програми на другите страни от ЕС“, коментира зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Според нея промяната ще стимулира пазара на труда и няма да затрудни нашата образователна система, тъй като и в момента в училищата се изучават 25 езика. На заседанието експертите ще обсъждат и  проблема с децата от мигриращи семейства в рамките на ЕС, който може да се реши чрез взаимното признаване на дипломи. Значителен процент от отпадналите ученици у нас са заминали в чужбина, посочи Сачева. Тя отчете, че дотук са били издирвани 206 000 такива деца, а в клас са били върнати малко над 22 000. Екипите, ангажирани със задачата да търсят отпаднали ученици, ще действат постоянно, добави Сачева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Скоро ще открият топлата вода в която комунистите си миеха краката…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.