Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Втора година без заявки за национален референдум Нито един комитет не е внесъл подписка за допитване до народа

НС е длъжно да гласува по въпросите на шоумените

След инициативата на „Шоуто на Слави“ за национален референдум, която започна официално на 9 ноември 2015 г., нито един инициативен комитет не е внесъл подписка за предизвикване на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поддържан от Народното събрание.

След Слави Трифонов там са вписани само две предложения за национален референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет „за освобождение на България от финансовото робство и управление чрез пряка демокрация“ с едни и същи 9 въпроса относно правомощията на банки и частни съдебни изпълнители. И двете заявки са с дата 1 юни – от 2016 г. и 2017 г. Както и миналата година, тримесечният срок за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде внесена подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха внесени общо 18 предложения за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а с изключение на 2011 г. Сред инициаторите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите ВМРО, РЗС, „Атака“, СДС и още няколко по-малки формации, както и няколко комитета от известни личности.

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на „Шоуто на Слави“. По закон парламентът трябва да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно. Това трябва да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 г. заради проточилия се съдебен спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с внесения от ГЕРБ, но отхвърлен от мнозинството депутати законопроект, който предвиждаше исканията на референдума да се приемат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Няма нужда от референдум. Навремето Монката Паси даваше мило и драго за НАТО и ЕС… избраха го и ето го НАТО и ЕС. Просто хората са си избрали… кви референдуми, кви пет лева?! Слави е просто селяк с интереси в политиката… поредният.

 2. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НАШИТЕ НАБЕДЕНИ ПОЛИТИЦИ НЯМАТ ИНТЕРЕС ДА ПРОВЕДАТ РЕФЕРЕНДОМА ЗАЩОТО МОГАТ ДА СЕ ОКАЖАТ ИЗВЪН БОРДА. КАК ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЛУКСА И КОНФОРТА КОИТО ИМ НОСЯТ МАТЕРИАЛНИ БЛАГА И ПАРИ!

 3. Цари диктатура на Независимата Съдебна Власт. Какви референдуми сънувате ? Държавата няма Армия – нарочно, държавата няма Полиция – нарочно. Народа се държи неграмотен, беден, разделен – нарочно. Група неграмотници самоопределили се като ВЛАСТ решават как да се източват кинти в техния джоб непрекъснато. Това е състоянието како Сийке !

  1. Мадурков, много бързаш – нещата не стават със скоростта, която ни се иска! А иначе от 2005г средната заплата е пораснала 2,5 пъти! Какво искате още? В София стандартът е доста висок, постепенно ще се вдигне и в другите селища, но бачкане му е майката, а не хленчене!

   1. Отделно, че не са умрели тези които са виждали “независима съдебна власт, армия, полиция, грамотност и обединен народ” – поне псвиче от това дето направиха тези изповядващи евроатлантическато ценност “повече иврос”.
    Вдяваш? Не си мисли, че светът е започнал кога си пораснал над масата.

 4. Е то какъвто и референдум да подхванеш дупетатите го прецакват.

 5. За какво са ни тия референдуми – народът е доволен. Заплати и пенсии – най-ниски, а цените – най-високи. Какво друго му трябва на човек, за да е щастлив и благодарен на управниците????

 6. Референдумите са враг на демокрацията. Не е случайно, че в демократична холандия всички партии искат да ги премахнат.

Отговорете