Втора година без заявки за национален референдум

Нито един комитет не е внесъл подписка за допитване до народа

НС е длъжно да гласува по въпросите на шоумените

След инициативата на „Шоуто на Слави“ за национален референдум, която започна официално на 9 ноември 2015 г., нито един инициативен комитет не е внесъл подписка за предизвикване на национално допитване до народа.

Това сочи регистърът по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, поддържан от Народното събрание.

След Слави Трифонов там са вписани само две предложения за национален референдум. И двете са на едни и същи варненски комитет „за освобождение на България от финансовото робство и управление чрез пряка демокрация“ с едни и същи 9 въпроса относно правомощията на банки и частни съдебни изпълнители. И двете заявки са с дата 1 юни – от 2016 г. и 2017 г. Както и миналата година, тримесечният срок за събиране на подписи на този комитет, изтече на 1 септември, без да бъде внесена подписка.

Преди референдума на Слави Трифонов, за 7 години бяха внесени общо 18 предложения за национално допитване – по няколко във всяка от годините след 2010-а с изключение на 2011 г. Сред инициаторите бяха президентът Росен Плевнелиев, депутатите от ГЕРБ, партиите ВМРО, РЗС, „Атака“, СДС и още няколко по-малки формации, както и няколко комитета от известни личности.

Все още не е съвсем ясна съдбата на референдума на „Шоуто на Слави“. По закон парламентът трябва да приеме или отхвърли с гласуване всеки един от трите въпроса – за мажоритарен вот в два тура, за задължително гласуване и за партийни субсидии от 1 лев на глас годишно. Това трябва да стане в тримесечен срок от датата, на която ЦИК уведоми НС за окончателните резултати. Това се случи чак на 1 юни 2017 г. заради проточилия се съдебен спор за валидността на допитването.

Процедурата няма нищо общо с внесения от ГЕРБ, но отхвърлен от мнозинството депутати законопроект, който предвиждаше исканията на референдума да се приемат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика