Втора оставка в агроминистерството

Напусна директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов

Втора оставка в Министерството на земеделието и храните беше подадена вчера. Поста си напусна директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов.

“Имах разговор с министъра тази сутрин и след това подадох оставка”, обясни проф. Николов, но не каза какви са причините.

Преди ден оставка подаде и директорът на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов. Тя беше поискана от министъра на земеделието проф. Христо Бозуков. “Причината е назряло обществено недоверие към фонда, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство”, обясни позицията си проф. Бозуков. И двете оставки идват по време на кампанията по доказване на произведена продукция и животните под селективен контрол, за които предстои изплащане на евросубсидии в размер на 232 млн. лв. през тази година по схемите за обвързаното подпомагане.

Въпреки подадената оставка обаче Румен Порожанов остава на поста си - няма кой да приеме оставката, защото по закон изпълнителният директор  се освобождава от управителния съвет  на фонд “Земеделие”. Той няма как да проведе заседание, защото в състава му влизат няколко зам.-министри от различни ведомства, а те още не са назначени.

Междувременно от Националната асоциация на зърнопроизводителите заявиха, че са притеснени във връзка със застрашените приемственост и устойчивост на дейността на Министерството на земеделието и храните, ДФЗ и техните структури.

Според производителите могат да се очакват административни и технически проблеми при текущата кампания по изплащане на директните плащания за 2016 г. и по мерките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България