Втора Първа английска гимназия строят в София

Ново разширение ще позволи на училището да мине на едносменен режим

Рекорд по инвестиции в образованието на столицата

Изграждат 25 нови сгради на забавачки и школа

Строят нов корпус на Първа английска гимназия в София, така че училището да премине към едносменен режим. „Това е още една гимназия. Даже квадратурата на новата част е повече, отколкото на старата. Така че на практика строим още едно училище, което да позволи преминаването на едносменен режим на работа на двете училища, които се намират в тази сграда. Това са Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ. В момента се прави разширение заедно с нов физкултурен салон“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на работата на по новата сграда.

За нея Столичната община е отпуснала близо 4 млн. лв. „Миналата година открихме първата нова сграда от разширението на английската гимназия. И започнахме разширението на втори и трети корпус“, каза още тя.

Фандъкова увери, че работата по новото разширение върви в срок и то ще бъде завършено на време. Срокът за приключване на строителните дейности е лятото на следващата година, съобщи тя.

Кметът на район „Оборище“ Васил Цолов, обаче съобщи, че той и фирмата-изпълнител ще се постараят разширението да бъде готово още до началото на новата учебна година.

Той обясни, че общите помещения ще са 43, а класните стаи - 22. Ще има оборудвани кабинети по физика и химия, физкултурен салон и др. Много плавно е изградено влизането от старата в новата сграда, каза Цолов. Изграден е един асансьор, и още един се строи.

Тази година столицата е с рекорд по инвестиции в образованието, изтъкна Фандъкова. „Инвестицията в образованието на нашите деца е доказан наш приоритет и стратегия. 10 нови сгради на училища строим тази година. 15 на детски градини. Общо над 75 млн. лв. е бюджета на Столичната община за образование тази година“, каза тя. По думите й, заедно с модернизацията на 26 училища и детски градини с евросредства, това е огромен ресурс. „Ако говорим за рекорден бюджет, тази година рекорден е бюджета за образование“, допълни Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България