Деми Ловато: Не съм победител, но съм боец Актрисата открито говори за проблемите си с наркотиците и наднорменото тегло

Връщат пети блок на АЕЦ “Козлодуй” в нормален режим на работа

Министър Ангелкова се срещна в Египет с министъра на туризма на арабската страна

Доброволци от „Джи Пи Груп“ засадиха над 1600 дървета в София и Бургас

Шофьор обърна Трабант, за да освободи паркомясто за своята кола (СНИМКИ)

Световни звезди пяха в чест на Николай Гяуров (снимки) Фондация „Борис Христов” организира бляскав концерт по повод 90-години от рождението на великия оперен бас

Златко Янков, легендарният халф от САЩ’94, ексклузивно пред „Труд“: Ходих със снимка на Марадона в джоба

Курсанти и офицери представят НВУ в над 300 училища в страната Две трети от кадетите се класират за военния ВУЗ на ранния прием

Автомобил, в който са пътували две деца, е катастрофирал край Симитли

Немски моторист загина след удар от бус с нерегламентирано ремарке

532 абсолвенти получиха дипломи от Медицински университет-Варна Пет лечебни заведения осигуряват работа на голяма част от младите специалисти

Младен Маринов: Продължава да се издирва извършителят на обира на газстанция в София

Швейцарци инспектираха площадката за опасни отпадъци в Шумен

Катрин Деньов – кубче лед в чаша с уиски Най-добрият начин да запазиш любовта на мъжа е да не се омъжваш за него, твърди актрисата

Два самолета се сблъскаха на летището във Франкфурт

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Няма да замести имуществения налог

Втори данък ще плащат всички собственици на втори дом край морето или в планински курорт, които не са ги регистрирали като туристически обект за отдаване под наем по Закона за туризма. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети от народните представители от бюджетната комисия към парламента на първо четене по предложение на група депутати от Обединени патриоти. Със законопроекта се предлага да се въведе нов данък за жилищата в курортите, които са ”обекти за настаняване, за които не се плаща наем”. Като целта е да засегне апартхотелите, които се дават под наем на туристи без да са регистрирани като туристически обект. Законът обаче ще засегне и собственици на ваканционни имоти, които ги предоставят безвъзмездно на роднини и приятели, жилища край морето, които са обитавани само от техните собственици през летните месеци, както и ваканционни имоти, със смесено ползване, поделено във времето.

Във вида, в който е внесен в парламента, проектозаконът предвижда да се въведе изцяло нов данък, който да се заплаща за имоти край морето или в планината, ако те не са основно жилище за собственика. Според вносителите на закона обаче това е алтернатива на курортната такса, която се плаща при настаняване в хотели или други регистрирани туристически обекти. Огромно количество туристи ползват услугите на стаи под наем или апартхотели, вместо да посещават хотели, за които са направени големи инвестиции и се плащат данъци, мотивират се вносителите.

Новият налог ще бъде между 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на имота за жилища, разположени в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за апартаментите в останалите курорти.  Снимки: Булфото
Новият налог ще бъде между 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на имота за жилища, разположени в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за апартаментите в останалите курорти.
Снимки: Булфото

Проектът предвижда новият налог да бъде между 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на имота за жилища, разположени в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за апартаментите в останалите курорти. Като списъкът на общините, за които ще важи новият данък, ще трябва да бъде приет от Министерски съвет. Процентите са съобразени със средните годишни плащания на такси за апартамент в курортите, който е регистриран като туристически обект. За по-големите курорти те варират от 300 лв. до 600 лв., по сметки на народните представители в комисията.

Идеята е законопроектът е да обхване сивия бизнес с апартхотелите, които не се регистрират като туристически обекти и съответно не плащат данъци като такива. Прогнозите на народните представители са, че в хазната ще влязат допълнително 300 млн. лв. на сезон от новия данък. Според техни сметки, за над 500 хиляди апартаменти по Черноморието и в планините ни се прикриват приходите от туристи. Тази неконкурентна среда създава нервнопоставеност между хотелите и собствениците на имоти, които ги отдават под наем сезонно.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се търси решение за облагане на сектора, защото в момента събираемостта от данъци е твърде ниска и не се случва, както трябва. Нужна е алтернативна данъчна основна, например като при таксиметровите превози, където са намерили точно такова решение, смята Менда Стоянова.

 

Стимули за собствениците да се регистрират

Голяма част от имотите край морето са собственост на руснаци, които ги дават под наем на техни сънародници, но не плащат никакви данъци в България. Затова основната цел на проекта за промени в Закона за местните данъци и такси е да създаде натиск за собствениците, които отдават имотите си под наем на туристи, да се регистрират като хотелиери и да плащат данък за дейността си. Народният представител от БСП Румен Гечев обаче предложи вариант да се стимулират собствениците на имоти по курортите доброволно да декларират приходите си от туристическа дейност чрез намаление на налога.

 

Да се промени настоящият налог

Силвия Георгиева
Силвия Георгиева

Няма как да обложим с още един данък собствениците на имоти в курортите, затова предлагаме да се промени вече съществуващият имуществен налог. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

По думите й асоциацията подкрепя законопроекта, тъй като приветстват всяка възможност за по-справедливо облагане на имотите в курортите, които носят доходи. „Приходите от 300 млн. лв. на сезон от новия данък са малко надценени, защото същата сума се събира от всички общини за данък недвижими имоти годишно”, допълни Георгиева.


С решение на Министерството на финансите

Пращат закона за хазарта за одобрение в Брюксел

Срещу текстовете се обяви най-голямата работодателска организация

Промените в Закона за хазарта ще бъдат изпратени в Брюксел.
Промените в Закона за хазарта ще бъдат изпратени в Брюксел.

Промените в Закона за хазарта, които бяха предложени от група депутати от Обединените патриоти, да бъдат изпратени на Министерството на финансите, което трябва да прецени дали да ги изпрати за одобрение в Брюксел. Това реши бюджетната комисия към парламента на вчерашното си заседание. Но според внесеното в парламента още на 18 юни становище на МФ проектът за промени в Закона за хазарта трябва да бъде представен за нотифициране от Европейската комисия. Причината е, че настоящият Закон за хазарта е одобрен от ЕК. А според директива на ЕС, ако се предложи проект, който въвежда нови изисквания или по-строги ограничения, те също трябва да бъдат нотифицирани от ЕК. Ако промените не бъдат изпратен за одобрение в ЕК, ще бъде открита процедура за нарушаване правото на ЕС срещу България.

Законопроектът предвижда да се забрани разпространението на лотарийни билети от обекти, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта, както и непряката реклама като например обявяване на печелившите от хазартни игри. Предлага се да останат наименованията на игрите върху рекламни материали, като например върху тениски.

Срещу приемането на текстовете се обявиха от Министерството на младежта и спорта. В становище, изпратено в бюджетната комисия, се посочва, че една категорична забрана на непряката реклама на хазартни игри ще засегне дейността на Българския спортен тотализатор, като оборотът му ще падне значително. Срещу приемането на текстовете от законопроекта се обявиха и от Асоциацията на производителите и организаторите от игралната индустрия, както и от най-голямата работодателска организация КРИБ.

 

Менда Стоянова:

60 млн. лв. повече приходи от лотарии

02-11С нотификацията на промените в Закона за хазарта спазихме директива на ЕС. Текстове от такъв тип трябва да се представят четири месеца преди входирането им в Министерски съвет. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси към парламента, Менда Стоянова по повод процедурата за одобрение на проекта в Брюксел. На въпрос колко време нотификацията ще забави закона, тя отговори, че зависи единствено от ЕК.„В последните две години има ръст на приходите от данъка за лотарийните игри в размер на 60 млн. лв.”, допълни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Данъкът трябва да е поне тройно по висок – като в демокрациите!

  1. Бихте ли ми посочили в кои държави („демокрации“) има втори данък върху недвижими имоти? И в какъв размер?
   Например в Испания?
   Или в съседна Гърция, където повишиха данъка, но втори данък не наложиха?

   Няма като как този закон да мине – ще бъде отменен в Конституционния съд! Ако не – ще го отмени съдът по правата на човека!
   ваички, които ползват служебни автомобили – полиция, армия, държавни и общински служители, бърза помощ и т.н. – всички те биха ли плащали допълнителни данъци защото не се возят на градския транспорт?

   Изродщината в България винаги ще взема връх, но слава Богу сме в Европа! И европа е тази „демокрация“, която ще ни пази от напъните на алчни държавни счетоводители!

   1. арменецо, в Германия има например. Че даже и в накои провинции като Северен Рейн-Вестфалия има данък “дъждовна вода” – плащаш на общината за количеството вода, преминало през канализацията. За това нашите още не са се сетили! Да не казвам какви други високи задължителни данъци има, че ще се сетят и нашите дупетати да ни обложат с тях!

   2. класическия пример е демократична холандия, където не само къщите (първи, втори, трети), но и парите в дюшека подлежат на облагане. ставка 1.3%-1.7%.
    следва норвегия – около 1%
    следва франция – за скъпите имоти 1.5%-1.8%.
    и по-малките исландия, лихтенщайн…

    1. Ще повторя отново въпроса си:
     В кои държави има втори данък?

     Питам за втори данък!

     В изброените от вас и грузинеца държави всичко е така, но като един единствен данък!

     Избройте ми държавите с 2 (два) данъка!

     1. Всички изброени от мен държави са с данък богатство (върху всичко което притежаваш вкл и жилище), който е съвсем отделен от общинския данък имот.
      Това, че си ограничен да схванеш разликата не е мой проблем.

     2. Всички изброени от мен държави са с данък богатство (върху всичко което притежаваш вкл и жилище), който е съвсем отделен от общинския данък имот.
      Това, че си ограничен да схванеш разликата не е мой проблем.

 2. Срамно, жалко и отвратително измислено от политическата глутница. Никой от тези помияри не си задава въпрос защо докарания до дъното на европейските народи българин, се опитва да изплува като Андрешко от блатото!? Защо се опитва да събере някой лев, за да посрещне зимата, да си купи дръвца, да си плати тока, да купи нещо за деца и внуци? Важно е да му се прибере всичко, да остане последен, беден деградент в тази уж европейска държава. А, някой от тези политически бандити запитва ли се, този човек плаща ли за ползвания само 2 месеца имот, данък за цялата година-12 месеца? Плаща ли такса смет за цялата година, въпреки че не живее никой в имота му и не се изхвърля дори една хартийка? Отдавна трябва червен картон за нашите политици, но мисля че само той е съвсем недостатъчен.

  1. Май не вдяваш за какво става дума…

   1. Хайде бе дърдорко, който единствен знаеш всичко, поправяш всеки, апострофираш всички, кажи какво не вдявам? Че държавата иска да ограби хората ли не вдянах? Че иска да събере допълнителни милиони от населението ли не вдянах? От небето ли ще паднат тези пари, или от теб, от мен, от чичо Фратю, от бай Осман…? Всички разбраха, май само ти-не. Обаче това не пречи да коригираш всички.

    1. Виж ся, статията пише за втори ваканционен дом. Ти пишеш за хора дето събирали пари за дърва за зимата… сигурен ли си, че това са едни и същи хора?
     Ми да продадат ваканционните имоти, както се прави нъв всяко нормално общество.

     1. Ти май си абсолютно озлобен бедняк , все данъци за другите ти се въртят в главата .
      Ти си цървулко , мястото не ти е тук , клошарино !
      Събирай стотинки да наема , не бери грижата за другите , мизерник !

 3. И сега когато жилището не е основно данък сгради е по-висок. Също така се заплаща и данък битов отпадък, независимо колко време живееш в това жилище.

  1. И правилно! Ако не живееш откажи такса смет. А ако много настояваш и за основното може да плащаш пълен данък. Всички ще са доволни.

 4. „Грешката“ е в основателите на ЕС,че не заложиха като цел превръщането му в Конфедерация като Швейцария – седем кантона,от всеки Президент за година на ротационен принцип,НО С ОБЩИ ЗАКОНИ В ЦЯЛАТА КОНФЕДЕРАЦИЯ,а данъчните дори ги приемат с референдум,което у нас е забранено,но не в референдумът е проблема,а в мисленето претворено в действие,защото и за референдум по тези въпроси няма да гласуваме като швейцарците срещу основен базов доход на всеки плащан от държавата,защото ТЕ ЗНАЯТ,че пари от небето не падат.Дори скокнахме единни срещу европейски командировъчни на шофьорите на тирове,да не спели в хотели,а в кабинките,но това Старите демокрации не ги касае,както се казва наша си работа,че и го представихме като едва ли не някаква победа.Та проблемът е в липсата на общи вътрешни закони на ЕС.Затова скоро четох и изследване у нас,че най-рисков бил богатия шофьор висшист с мощна кола и високи доходи,а всъщност поразиите ги правят уж улегналите шофьори с трошките,но те нямат пари за по-високи застраховки,а така е от началото на „Голямата Промяна“ у нас,но тези,които биха гласували за истинска промяна отдавна ги няма у нас,т.е. дори и от избори вече няма смисъл,защото изборите се правят,за да се промени нещо,а кой ми е по-симпатичен мога да избирам сред много филми и предавания.Манталитет се променя с векове,но тъй като животът е по-кратък половината отидоха там където отдавна манталитетът е друг.

  1. не си прав.
   у нас референдумите не са забранени, както в някои демокрации.
   за сведение на гарабед – демократична холандия.

   1. Напротив на практика в България референдумите са забранени , закона е направен така ,че никога да не минат , а ако случайно някое подобно решение се добере до Парламента , той веднага да го отхвърли .
    Скрита диктатура на престъпно малцинство от богоизбрани имаме , ако някои от престъпниците-дупетати с подписани декларации за лоялност към престъпни партии в Парламент , съд и правителство искаше да минават референдуми закона щеше да е ,като в Швейцария , а неграмотни , криминални престъпници и не живеещи в страната анти българи / турци/ , нямаше да имат право въобще да гласуват за престъпни интереси .

 5. Колкото и в-к ТРУД да цензурира и да трие коментарите ни, ГЛАСЪТ НИ ЩЕ СЕ ЧУЕ!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.