Втори ден празни приказки в мола

Последните разговори в сряда бяха електронно правителство и образование, а днес срещите в мол “Парадайз” между ПП, БСП, ИТН и ДБ продължават и така ще бъде до събота, когато са темите финанси и международни отношения.

Чиновниците ще останат без печати, pdf-документът също е архаизъм

Правят министерство на дигитализацията, мрежа на талантите е екзотиката в образованието

Искат да вдигат тол таксите

Празни приказки, общо говорене и никаква конкретика белязаха и втория ден от срещите между ПП, БСП, ИТН и ДБ в мола - това е оценката, която експерти и анализатори дадоха пред “Труд” за хода по преговорите за съставяне на правителство. Многочасовите лакърдии от вторник се пренесоха и в деня на траур, а в онлайн разговорите от страна на “промяната” участваха отново основно Кирил Петков и Асен Василев.

Никакви печати от чиновниците, всичко да се случва по електронен път, като дори pdf-файловете да отидат в миналото, защото са архаични. Това са само част от идеите, които бяха обсъдени по време на преговорите по електронното правителство, както и да бъде създадено министерство на дигитализацията. От ПП искат да се проведе привеждане на системите за е-правосъдието (ЕИСС и ЕПЕП) в съответствие с предложенията и нуждите на съдиите, адвокати и другите участници в процеса, които ще ги използват (повече за правосъдната реформа на стр. 12, б. р.) 

Чрез изкуствения интелект пък ще се намаляват разходите за производство.
Дискусията “Образование” започна с пожеланието системата да направи учениците щастливи и мотивирани, а учителите и родителите доволни.

Мрежа на талантите, в която да се следи развитието им, основен преглед на учебните програми и мандатност на училищните директори, за да няма политически зависимости. Това са само част от екзотичните предложения от дискусията “Образование”. От ДБ настояват за спешни мерки, които да върнат децата в училище, но конкретика по темата няма. От БСП искат учебни програми, които не допускат джендър идеологии и отпадане на таксите за висше образование.

Във вторник вечерта пък по темата “Транспорт” от бизнеса реагираха остро на предложение на ПП, ИТН и ДБ за вдигане на тол таксите по пътищата. Това ще оскъпи отново основните стоки, коментираха икономисти.

В деня на траур

По късна доба започнаха и състава на кабинета

Цанко Арабаджиев с покер турнирите е коментиран за шеф на БНБ

Списъчният състав на кабинета е започнат официално от Кирил Петков и Асен Василев от снощи. Това потвърдиха пред “Труд” участници в работните групи по преговорите от БСП, ДБ и ИТН. Разпределянето на постовете обаче не се излъчва онлайн от мола, за разлика от многочасовите разговори по отделните политики.

Конфузната ситуация това да стане точно в деня на траур било заради споровете по политики. Както “Труд” вече съобщи, формулата за коалиция е точно като при Тройната навремето - 8:4:4:2.

От ДБ отстъпили за поне 4 министри на БСП след като получили оферта за техни хора във важни агенции и в службите. От ИТН този път били особено сговорчиви и отстъпили на Асен Василев цялото министерство на финансите да бъде от кадри на “промяната”. За зам.-министър е харесан младата надежда от Стара Загора - Атанас Михнев, който имал много кратка политическа биография в ГЕРБ, но бързо излязал от структурите, след като не получил кариерно израстване.

Любопитен детайл е, че в снощните разговори е коментиран отново и поста управител на БНБ. Както е известно, сегашният гуверньор Димитър Радев е с изтекъл мандат и предстои нов избор за шеф на БНБ от парламента. Изненадващо, от ПП допуснали за позицията и номинация на Цанко Арабаджиев - сегашният шеф на Българската банка за развитие (ББР).

Той е известен с влечението си към покер турнирите, но беше харесан от Кирил Петков за ББР. Арабаджиев е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април бе кандидат-депутат от листите на “Демократична България”.

Красен Станчев, председател на Съвета на Института за пазарна икономика пред “Труд”: Притеснително е, че не се обсъждат практически предложения

Не смятам за рационално такива разговори да се водят пред публика. Те не са чак толкова особени и се провеждат в много лесна ситуация в сравнение с преговорите за съставяне на правителство на Димитър Попов. За да се види какво е намерено там, трябва да се види и решението на Великото народно събрание на 4 януари 1991 г., което е споразумението за съставяне - това е тертипът, който е известен в българската история за съставяне на правителство с широка коалиция. Това е споразумение за съставяне на правителство в невероятно по-лоша ситуация: държавен резерв - 22 млн., цена на ядреното гориво за Козлодуй - 56 млн.
Следващото, което е притеснително е поради това, че се говори публично, но не се говорят практически предложения, а има страшно много такива, които са лесно направяеми: първо, да се създаде дълга перспектива на предвидимост в икономиката, това означава да се промени безотчетността на главния прокурор; второ, трябва да се удължат всички концесии, за да получат хората представа какво трябва да правят през следващите 30 години; трето, в областта на енергетиката онова, което работи, трябва да остане колкото се може по-дълго; трябва да се намерят и извадят патентовани проекти за местни източници на електроенергия.

Следващата тема, за което не става дума, е в социалната област - 80% от общините нямат собствени приходи и не могат да си обслужват заемите, следователно трябва да се отпусне 1/5 от подоходния данък там, където е произведен, там да остава, поне от 2 години има съгласие по този повод. В областта на социалната политика не трябва да се пипа нищо по данъците. Не трябва да се уеднаквяват всички възможни помощи, така че всички да ги получават - трябва да отиват там, където има нужда. Има достъпен начин това да стане от юни месец по време на обсъждането на едно постановление на тогавашното служебно правителство, това не се прави. При здравното осигуряване основният проблем е, че има 20% хора, които не са осигурени, защото не е намерен прост механизъм, когато плащате от джоба си на лекаря 8% от това да отива в Здравната каса или в друг фонд.

Калоян Стайков, икономист от Института за енергиен мениджмънт: Разговорите преминават във формат за всекиго по нещо

Доста разнопосочно звучат преговорите. Като че ли в различите теми партиите се опитват да дадат на всеки по нещо, но въпреки добрия тон вече виждаме сериозни разделителни линии. По темата икономика те по-скоро ще са под повърхността, защото там проблемът е какви мерки ще се прилагат, докато при енергетиката вече видяхме сериозни скандали. При обсъждането на здравеопазването по същия начин имаше доста сериозни противоречия и едни партии, които се опитват да залитнат малко повече в популистка посока и други, които се опитват да се придържат към малко по-експертен диалог. За момента аз лично съм малко разочарован от това, което виждам, но то в някаква степен беше очаквано, тъй като профилът на партиите, които участват в тези преговори, е доста различен и можеше да се очакват именно такива противоречия между участниците. Големият въпрос остава - дали ще бъде намерен компромисният вариант между тях и съответно какъв ще бъде този компромис.

Целият процес на публичност и воденето на тези разговори пред камери предполага постигане на някакъв компромис между различните участници. Естествено, винаги може да остане нещо недоизказано, което да влезе по-нататък в коалиционното споразумение или просто да се случи по време на управлението. Но не оставам с впечатлението, че просто се водят разговори, а после “ще си правим каквото искаме”, по-скоро се търси някакъв баланс, диалог между очевидно сериозно противоположни гледни точки. За мен големите въпроси са всъщност дали ще бъде постигнат консенсус, тоест дали “Продължаваме промяната” ще успее да намери тази средина между позициите на различните партии, и какъв точно ще бъде консенсусът, защото очевидно няма как всички да са доволни - някой ще трябва да даде малко от едната страна, другият да се съгласи за нещо друго. Трябва да видим как ще завърши този преговорен процес и къде ще бъде намерен този компромис.

Владимир Сиркаров, Съвет по икономически и публични политики към УНСС пред “Труд”: Притеснително е заиграването с ролята на държавата

Новите преговори за съставяне на коалиционно правителство започнаха с провеждането на експертни дискусии по ресори. Това определено е правилният подход за постигане на устойчиви политически отношения между евентуалните партньори в управлението - ПП, ДБ, ИТН и БСП. На първо четене има сериозно сходство във визията и предлаганите мерки по тема “Икономика”. Основните послания обаче са доста общи, свързани с борбата срещу корупцията, намаляване на административната тежест и мерките за подкрепа за МСП. Позитивно е, че се засегнаха теми за развитие на индустриалните зони и създаване на законодателство за личния фалит. Притеснително от друга страна е заиграването с ролята на държавата за подкрепа за иновациите и привличането на чуждестранни инвестиции. Подобни цели ще се постигнат не с активната намеса на държавата, а с по-голяма свобода за предприемачите и по-ефективна данъчна администрация. Децентрализация на регионално ниво също е важна тема, която изисква повече конкретика и разбира се - политическа воля за практическо реализиране. Прагматичният подход оттук насетне е фокусирането върху няколко конкретни цели, които са постижими в краткосрочен и средносрочен план.

Шефът на БЛС Маджаров се приши към “Промяната”

В здравеопазването - претоплени стари теми и пожелания

Добри намерения и попретоплени стари идеи изплуваха от дискусията за бъдещето на здравеопазването. Участниците възродиха идеите за отпадане на клиничните пътеки, за раздържавявате на НЗОК, за електронното пациентско досие. Всяко идващо на власт правителство през последните над 20 години обещаваше именно това с сферата на здравеопазването.

Водещият дискусията Асен Василев пожела в бъдеще на пациента да не се гледа като на “торба с пари”, експертите заговориха за оценка на качеството на медицинските услуги (отново стара тема) и за оценяващия орган.

От ДБ заговориха за нов старт на грандиозна здравна реформа, като д-р Александър Симидчиев изчисли, че са началото є ще се достатъчни около 2,5 млн. лв.

Смут в преговорния процес предизвика участието на шефа на БЛС Иван Маджаров, който се беше присламчил до Асен Василев. Проф. Георги Михайлов от БСП обяви, че не е етично Маджаров да застава на страната на “Продължаваме промяната” и името му да фигурира сред експертите на ПП. “Мислех, че ще се радвате, че има председател на Българския лекарски съюз на преговорите”, отговори Маджаров.
Преговарящите постигнаха съгласие да се оптимизира броя на болниците, като НЗОК плаща на по-малко лечебни заведения, както и да започне подготовка за промяна търговския статут на държавните и общински лечебни заведения след анализ. БСП и ИТН настояват болниците да не са търговски дружества, а ПП и ДБ имат резерви по темата.

Клиничните пътеки за пореден път си отиват, ама не съвсем. През следващата година може да бъдат пуснати пилотни програми с Диагностично свързани група (ДСГ) в няколко болници с цел да се анализира ефекта от промяната във финансирането. Такъв експеримент вече имаше в 10 болници, но приключи безславно! 
Как да изглежда одитиращия орган и на кого да е подчинен бе най-дълго дискутираната тема. ДБ и ИТН настояват агенция “Медицински одит” да излезе от структурата на МЗ и да се създаде Национална агенция, избирана от Народното събрание (ИТН), или Държавна агенция към МС със структури в страната (според ДБ). От БСП репликираха, че се прави опит за създаване на инквизиция.

Вицепремиер по климатичните промени ще надзирава сектора 

В земеделието гласят нови постове 

Извеждат горите от МЗХ, мислят за министерство на природата и защитените територии 

От ПП предлагат търговците да купуват плодове и зеленчуци без да знаят кой ги е произвел.

След над 5 часа комсомолски доклади всички съществени въпроси в сектор Земеделие бяха оставени за последващо обсъждане от присъстващите на срещата между лидера на политическа партия “Продължаваме промяната” (ПППП) и представителите на подготвяната управленска коалиция - ДБ, БСП и ИТН. От срещата стана ясно, че политиките ще бъдат дискутирани на нова среща на експерти, но постовете вече са ясни.
За другият лидер в ПППП - Асен Василев, Кирил Петков говореше като за бъдещия финансов министър. Стана ясно, че ще има със сигурност вицепремиер по климатичните промени, на чието пряко ръководство ще бъде новата Държавна агенция по горите, която ще бъде извадена от управлението на земеделското министерство.

Както и че се готви Министерство на природата и защитените територии. Разпределението на част от постовете не е ясно, тъй като присъстващите се договориха структурните промени и разпределянето на хапките от правителството да става на последваща среща, която не е ясно дали ще бъде отново предавана пряко, за да се видят реалните пазарлъци зад високопарните речи и словата за защита на малкия бизнес и на онеправданите.

Една от идеите на ПП е да бъдат създадени шест големи логистични центъра за доставки на земеделска продукция, чиято на пръв поглед цел е да подпомогне да скъсят веригата от фермата до щанда в магазина. В тези шест центъра ще постъпват както продукцията на малки български производители, така и вносни плодове и зеленчуци, обясни лидерът на ПП Кирил Петков. В тези центрове зеленчуците щели да се сортират по качество, големина и сорт, като търговците ще идват и ще купуват количества на тегло без да е напълно ясно кой е реалният производител на вече смесената и разделена стока. Единствените, които се осмелиха да коментират новите логистични центрове бяха представителите на ДБ, които подчертаха, че идеята на фермерските продукти е, че зад тях стоят хора с лица и човешки съдби и затова купувачите предпочитат да купуват подобни продукти от фермерски пазари. Според ДБ е по-удачно да се помисли за развитието на фермерските пазари, вместо за подобни логистични центрове, заяви Гергана Кабаиванова, по случайност един от първите организатори на подобни пазари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения