Шофьор опита да подпали автобус с деца близо до Милано

Цецка Цачева за апартамента си в новия блок на Цветанов: Имотът е придобит „на зелено“ в груб строеж По думите й цената не е била занижена

От утре медицинските сестри започват да протестират всеки ден

Нова детска градина със стълбище-пързалка

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

БДЖ на печалба за първи път от много години

Таксиджии протестират на пъпа на София Утре забраняват паркирането около пл. „Св. Ал. Невски“

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

Румен Христов: С ГЕРБ си поставихме за цел да имаме осем евродепутати Все още не сме готови с имена за номинациите, каза лидерът на СДС

Германка у нас заради маестро Камджалов

Депутатът от БСП Явор Божанков: НАП, КОНПИ и Борисов да проверят апартаментите на Цветанов

Челен опит: малките дългове да се събират без съд

Домашният насилник от Варна е задържан за 72 часа Обвиняемият Синан заплашвал със убийство и съседка

Премиера на операта „Котката“ в София Режисьор е музикалната новаторка Вера Немирова

Съдят шофьор, убил унгарка и ранил двете й спътнички при катастрофа

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Парламентът гласува оставката на Ралица Агайн

„Олимпик” взели 180 млн. евро от застраховки

За задаващ се втори фалит на застрахователна компания предупредиха депутати от опозицията. В кулоарите на парламента пред репортери на „Труд” те уточниха, че става въпрос за дружество, чийто собственик от дълги години живее в Швейцария.

„Има рискове и за други компании. Трябва да се засили контролът”, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев по време на извънредното заседание на парламента. То бе свикано по искане на левицата заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик”, което засяга около 200 000 българи. „Собственикът се оказва испанец Диего – Диего Марадона на източването на средства. В Испания му е забранено да извършва каквато и да е търговска дейност. За девет години той е изкарал 180 млн. евро от застраховки на българския пазар. Същия не е направил нито една застраховка „Гражданска отговорност в Кипър”, подчерта Гечев.

Премиерът Бойко Борисов призна, че има съществен проблем в застраховането.

„Изисках от службите да кажат какво се случва в застраховането и трябва да ви кажа, че имаме съществен проблем със застраховането. Има хора с български табели в Румъния, Гърция…Логично ли е 42 на сто от колите, които имат щети в Румъния, да са с български табели”, поипита премиерът Бойко Борисов от трибуната на парламента.

Той обясни, че „има хора с по 300 и 400 автомобила, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция с български регистрационни табели.” Премиерът отбеляза, че този проблем е на дневен ред и предстои да бъде решен.

„Предлагам да създадем работна група, която да прецени с какви пари ще помогнем на засегнатите от „Олимпик“; 200 хил. души”, каза министър-председателят.

Той подчерта, че правителството не може да поеме политическа отговорност, тъй като КФН е избрана от парламента.

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента. КФН се отчита пред парламента. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме дошли с цялото си уважение и предлагаме следното: по никакъв начин не сме се месили“, каза Борисов „Не се меся по никакъв начин на КФН”, подчерта той.

Той предложи да бъде приета оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн“, „за да не излезе, че БСП иска да помогне на 200 хил. души, засегнати от „Олимпик“; а другите партии не искат това да се случи”.

От БСП настояха за колективна оставка на Комисията за финансов надзор.Според народния представител Георги Търновалийски самият председател на КФН Карина Караиванова е трябвало да представи пред парламента доклад по случая.

„Отговорността се поема с подаване на оставки. Органът е колективен, той взима решенията и трябва да подаде оставка пред българското Народно събрание. То ще реши дали тези оставки ще бъдат приети. Така се случва в нормалните държави”, подчерта той.

Със 138 гласа „за” бе приета оставката на зам.-председателя на КФН Ралиица Агайн.

Нинова призова цялото правителство да подаде оставка.

„Аз много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите. И пресконференции правих. Да им угаждаме и на всеки шест месеца да правим предсрочни избори, това ще е прецедент в Европа”, отговори Борисов.

„Непрекъснато искат оставки. Тези, дето купуваха гласове и имат повдигнати обвинения, правят закони и искат оставки. Тези, които направиха кризата 1996 година, банковата, направиха пенсиите 3 долара или сринаха КТБ, се изказват”, подчерта премиерът.

 

Срок за КФН

До 7 септември да представят доклад

Парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо кипърското застрахователното дружество „Олимпик” до 7 септември. Информацията трябва да съдържа всички действията на Комисията, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г. Докладът трябва да съдържа още и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.

”Още през следващите дни ще се формира работна група с представители на КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд във връзка с казуса „Олимпик”, коментира Горанов. Министърът на финансите отбеляза, че въпросът в ситуацията е дали обезпечителният фонд да бъде разпространен върху всички застрахователи, които оперират в страна.

”Ако решим да го разширим, ще е доста неприятен прецедент да търсим това със задна дата, но ако не стане със задна дата, няма как тези 9 млн. лв. да се възстановят, без да бъдат платени от българския данъкоплатец”, обясни той.

 

Йордан Цонев: Ще гръмнат и зелените карти

Депутатът от ДПС Йордан Цонев
Депутатът от ДПС Йордан Цонев

„Ще гръмнат и зелените карти, ако нищо не се предприеме”, предупреди депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той предложи изслушване на сектора и създаването на работна група цел превенция.

„Схемата с международния сертификат за застраховка включва източване на стотици милиони. Затова трябва да се проверят сигнали за мафиотски действия извън територията на България”, категоричен беше Цонев.

„Наше задължение е да вървим преди събитията не след тях”, посочи депутатът от ДПС.

Депутати запознати с проблема разказаха, че напоследък зачестявали измамите, в които коли застраховани в България записвали застрахователно събитие в други държави, а след това търсели обезщетение в страната ни. Имало случаи дори когато автомобили се водели в автоморги, но отново подавали сигнали за пътни събития, които се покриват от застраховки.

 

Борислав Михайлов, председател на Управителния съвет на Гаранционния фонд:

Ние ще платим, след това ще търсим парите от кипърския фонд

За обезщетения се обръщайте към офисите на „Олимпик” у нас

02-3-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%beБългарските граждани, които имат застраховки към „Олимпик” и имат да получават обезщетения, трябва да завеждат искове за щети към клоновете на компанията у нас. Това заяви специално за „Труд” Борислав Михайлов, председател на Управителния съвет на Гаранционния фонд.

Те ще съберат тези искове и имат вътрешна инструкция какво да правят по-нататък с тях. Ще ги изпратят на синдика на „Олимпик” в Кипър, който трябва да ги включи в делото по несъстоятелност, уточни той. Нашият гаранционен фонд и кипърският са подписали Многостранното споразумение на фондовете, съгласно което ние ще платим на клиентите на „Олимпик” в България, а след това ще си търсим парите от кипърския фонд, каза Михайлов.

Той беше категоричен, че застраховките на българските шофьори вече са прекратени. „С писмо, изпратено от „Олимпик” беше съобщено, че от 17 август се прекратяват застраховките на клиентите на дружеството у нас. Те трябва да си направят нови застраховки, защото иначе остават без покритие за щети”, обясни председателят на Гаранционния фонд.

Той опроверга думите на депутата от БСП Румен Гечев, който обяви в парламента, че шефът на Гаранционния фонд получава на година 350 000 лева заплата. „Сумата е три пъти по-малка и то сега. Заплатата ми е 8 000 на месец, а преди получавах още по-малко”, каза Борислав Михайлов.

 

„Олимпик“ обявили фиктивни капитали

Атина,
Бойка Атанасова, наш кореспондент

Причината, поради която Olympic Insurance бе поставен под режим на наблюдение, е неспособността на компанията да докаже на външния независим одитор притежаването на имотни активи, които представи в рамките новите критерии свързани с дейността на застрахователните дружества.

В изложението с дата 4/5/2018 г на одиторската компания Baker Tilly се подчертава, че е невъзможно да се съберат данни, които да удостоверяват собствеността на инвестицията в дъщерна фирма на дружеството собственик на Olympic възлизаща на 150 милиона евро.

Baker Tilly не е била в състояние да потвърди инвестиция възлизаща на 24,6 милиона евро в друга дъщерна фирма, нито наличието на корпоративни облигации на дружеството майка Hispakol възлизащи на 22,8 милиона евро и възстановими суми възлизащи на 1,9 милиона евро. И допълнително проверката на Olympic показва невъзможност да се установят сумите в брой, които твърдеше, че притежава дружеството на стойност 11,9 милиона евро. Неспособна да кръстоса съществуването на капитали на стойност 210 милиона евро Baker Tilly отбелязва в изложението си, че не е в състояние да представи становища за корекции, за да може Olympic да се приспособи към изискванията за платежоспособност.

 

Синдикът на „Олимпик” Павлос Накузи:

През септември става ясно как ще се плащат обезщетенията

02-11-%d0%bdСлед решението на кипърския съд, в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на „Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна. Това заяви временният синдик на компанията в Кипър Павлос Накузи.

След като започне ликвидацията, след съдебното решение, всеки, на когото „Олимпик” дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват, обясни Павлос Накузи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Днес регистрирах кола в КАТ София. Трябваше да плащам екотакса от 310 лв и гражданска застраховка т.е около 400 лв. Бях изненадана , че всичко се плаща кеш ,защото нямат постерминали? Освен огромно неудобство , цялата ситуация с това кешово плащане изглежда много бандитска? Къде отиват тези пари , че не трябва да минават през банки? Същата е ситуацията със застраховките по границите , там отново се плаща кеш и не може с банкова карта. За Ваше сведение на капалъ чарши в Истанбул на всяка сергия има минимум по 10 постерминала на различни банки , а у нас в европейска България застраховките се плащат само кеш. Разбирам от интернет , че само 2-3 фирми у нас имат право да правят екотакса застраховка. Кои са тези богопомазани фирми, къде отиват парите , за какво се харчат парите? Нека журналистите започнат разследване.И въобще положението в двора на КАТ София , а в цялата страна е бандитско с цялата организация .

  2. Тези „застрахователи“, всички са МУТРИ от БКП/БСП и отДПС..! Няма НИТО ЕДИН демократ! Може да се провери.

    1. Пропускаш най големите,ГЕРБ колега Педро ел Рапидо ,не допускай такива основни грешки !

  3. В по-старите романи (отнасящи се за периода 50-70г) пише за същите проблеми и шашми през, които са минали „белите“ държави преди нас. Ние вървим по стъпките им – спомнете си финансовите пирамиди и другите преживявания дето имахме. Всичко туй е било в Америка, Германия и Италия, просто нашите „бизнесмени“ копират другите, защото у нас условията за такива неща са благоприятни.

  4. Тез от КЕНЕФ-а да си върнат заплатите , и ето Б.Б как ще събере парички за милите му граждани – гласоподаватели. Иначе, няма глас , няма нови застраховки !

  5. Ужилените от Олимпик сега къде да се застраховат , ако улучат втория фалирал застраховател ,кво става , нека Бойко да излезе и каже – застраховайте се при този или онзи застраховател !

  6. Никой не казва какво трябва да се направи, а само „настояват да се вземат мерки“! И политиците и експертите и коментиращите тук са еднакво тъпи и некадърни. А изходът е прост и дори елементарен – трябва отново да се разделят гражданската отговорност в страната и зелената карта. Който иска да кара само на територията на България плаща 100 лв. , а който иска зелена карта плаща 500 лв.! Тогава да видим, колко румънци, гърци, макета и сърби ще взимат нашенски застраховки за да си карат колите по Европата и да си правят там катастрофи , които плащат българите тук? Ами нито един! Ама прост народ – от властта, през опозицията до простия народ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.