Второ заседание по делото "Хитрино"

Снимка: Архив

За сряда в Окръжния съд в Шумен е насрочено второ заседание по делото за адската жп.катастрофа на гара Хитрино, след като на 15 януари мина първото разпоредително. Както "Труд" писа, на него адвокатите на двамата обвиняеми главният машинист Димитър Михнев/42г./ и помощникът му Радослав Петков/61г./ поискаха отвод на прокурора и връщане на делото за доразследване. Апелативният съд във Варна обаче, е оставил без уважение искането на защитата и е потвърдил определението на шуменските магистрати, каза съдия Румяна Райкова.

Делото тръгва по реда на съкратеното съдебно следствие с разпит само на определени свидетели и изслушване на експертизи, които страните ще посочат на второто заседание. Това се прави с оглед на икономия на време и средства, иначе обвиняемите не признават вина, уточниха адвокатите им. При осъдителни присъди те няма да се възползват от намаляване с 1/3 на наказанията. Иначе в хода на досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели, а направените експертизи са десетки.

Според обвинението, машинистите са предадени на съд за причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души и тежки, и средни телесни повреди на още 14 човека. Причината за дерайлирането и последвалият теч на пропилен, взрив и пожар е високата скорост - 78 км/ч., вместо допустими 40 км., пише в обвинителния акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право