ВТУ задълбочава сътрудничеството си с Бъшкирския държавен университет

Договорени са съвместни научни конференции, разработване на общи учебни програми, както и чрез трансфер на научни кадри

Делегация от Великотърновския университет начело с ректора проф. Христо Бонджолов е на посещение в Башкирския държавен университет, Руска федерация. По време на срещата на проф. Христо Бонджолов с проф. д.ю.н. Фаим Мухаметшин, заместник-ректор по икономическото и социалното развитие, и д-р Азат Галимханов, заместник-ректор по учебно-методическата дейност, бяха обсъдени нови възможности за разширяване на двустранното сътрудничеството между двата университета в областта на образованието и науката. Договарят се също разработване на съвместни прояви, конференции, семинари и други.

Д-р Азат Галимханов представи научните постижения, проектите и високите позиции на Башкирския държавен университет в световните и руските рейтингови системи, както и успешната шестгодишна държавна акредитация.

„Изминаха три години от последната ни среща, през които са станали много положителни промени в Башкирския университет и в град Уфа. Великотърновският университет също е сред най-големите държавни висши училища и се стреми да съхрани изградените образователни и културни традиции, да ги развива и умножава независимо от съществуващите днес проблеми. Радвам се, че отношенията между двата университета вървят във възходяща посока“, каза проф. Христо Бонджолов.

На свое заседание от 22 май тази година Академическият съвет на университета в Уфа удостои проф. Бонджолов с почетното звание Doctor honoris causa на Башкирския държавен университет.Сътрудничеството между двата университета започва през 2003 г. Към момента и двете страни развиват сътрудничеството чрез организиране на научни конференции, разработване на съвместни учебни програми, както и чрез трансфер на научен и педагогически опит.

Коментари

Задължително поле