ВТУ записа 3180 първокурсници

За 3 години университетът погасил до стотинка наследени дългове от над 5 млн. лева

Общо 3180 първокурсници са записани във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” . От тях 2208 са бакалаврите, около 1000 магистрите и близо са 80 докторанти. Това обяви във вторник ръководството на великотърновския ВУЗ.

Записването ще продължи до началото на учебната година – 1 октомври.

„В 11 от общо 19-те направления в бакалавърските програми държавна поръчка няма свободни места. Запълнени са и всичките 320 бройки държавна поръчка в задочната форма. Повишен е интересът към педагогическите специалности, науки за земята и българска филология”, информира доц. Димитър Симеонов.

Той допълни, че в магистърските програми има голям интерес към специалностите Педагогика и Педагогика на обучението по…, където има още 80 непопълнени места държавна поръчка. Приемът на документи за магистърска степен приключва на 27 септември.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов поясни, че тези, които изберат Педагогика по…, ще имат възможност да придобият дипломи по две специалности, а това ще им даде по-големи шансове за намиране на работа.

„Великотърновският университет е стабилен финансово и няма нито лев неиздължени плащания. За 3 години от фалита на учебното заведение, сме погасили над 5 млн. лева дългове. Последно погасихме кредит от над 1 млн. лева, който бяхме принудени да вземем за работни заплати. Това стана благодарение отпуснатата финансова помощ от 1,5 млн. лв от правителството, както и с оздравителна програма. Състава на университета бе намален с около 100 души, които предимно бяха изведени в пенсия. Ограничихме ремонтите и занапред ще строим само тогава, когато имаме средства. Успяхме обаче да направим 7 нови зали-Център по лингвистика и 4 кабинета, а през следващата година сме планирали още толкова”, изтъкна проф.Христо Бонджолов.

Ректорът обясни, че през октомври на Академически съвет ще представи сериозна инвестиционна програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони