На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

ВТУ засили приема и обучението на чуждестранни студенти

снимка-Веселина Ангелова

Засилен прием и обучение на чуждестранни студенти провежда Великотърновският университет “Св.Св.Кирил и Методий”. Над 200 студенти от Италия са записани за новата учебна 2017/ 2018 година по магистърска програма във ВТУ. Това съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов. Италианските студенти са записани в магистърската програма “Педагогика за деца със специални образователни потребности”, като обучението ще е дистанционно и ще се води на английски език.  В момента се подготвят материалите и учебните програми по специалността, като обучението ще стартира през февруари.

“Става въпрос за неспециалисти, които в момента работят като учители в Италия на деца със специални потребности, както и на деца на мигранти и дори с даровити деца. В Италия вървят проверки  за педагогическа правоспособност на учителите и затова интересът към тази програма във ВТУ е много голям, коментираха още от ректорското ръководство. Първата група от 150 студенти от Италия във ВУЗ-а, които дистанционно придобиват педагогическа специалност, вече е приключил”, обясни Стоян Буров, заместник- ректор по учебната дейност във ВТУ.

От ръководството на ВУЗ-а подчертаха, че в България също има голям интерес към “Педагогика на за деца със специални потребности”, тъй като вече те учат заедно с останалите деца и има недостиг на психолози и подготвени педагози. По думите на проф. Бонджолов, ВУЗ-овете ще трябва занапред все повече да разчитат на чуждестранните студенти.

“Ще се опитаме да увеличим няколко пъти чуждестранните студенти във ВТУ. Залагаме на тях, за сметка на това няма да увеличаваме таксите за българските студенти по бакалавърските и магистърските програми”, каза проф.Бонджолов.

Към момента интерес към ВТУ е регистриран освен от Италия и от Македония, Австрия, Киргизия, Казахстан, Украйна, и Русия. От чужбина са с най-големи предпочитания към педагогическите, филологическите, икономическите специалности, както и към обучението в Православния богословски факултет. По силата на договори, подписани с ВУЗ-ове в Австрия, австрийски студенти се обучават в специалността “Публична администрация”. Студенти от Киргизстан пък са с интерес към магистърските програми по “Приложна лингвистика” с първи английски език, към “Руска филология”, към “История”  и “Археология”. Македонците се интересуват от обучението по богословие. През новата учебна година във ВТУ се очаква и група от 30 китайски студенти, които още не са избрали в кои специалности ще се обучават.

Във великотърновската Алма матер все повече ще разчитат на студентите от чужбина, тъй като има редица фактори, които сочат, че бройките държавна поръчка ще намаляват и финансовата издръжка на университетите ще става все по-трудна.

“Освен демографската криза, обедняването на населението води и до невъзможност на зрелостниците да се издържат в друг град. Пример за тези тенденции са филиалите на ВТУ във Враца и Плевен с нарастващ брой местни студенти през последните години, както и на търновчета във ВТУ. Орязват се бройки в икономическите специалности и в специалност “Туризъм” в цялата страна, тъй като пазарът на труда е наводнен с такива висшисти и няма реализация”, подчерта проф.Бонджолов.

Ректорът допълни, че в 27 български ВУЗ-а има икономически специалности, което е ненормално да има орязване и регулация. Единният разходен стандарт за български студент няма изгледи да се увеличава, въпреки че е по-нисък отколкото за ученик. За пример в икономическа дисциплина той е около 690 лева, средно за ВТУ годишно държавата субсидира един студент с около 1000 лева.

“Нямаме гаранция, че записаните в началото на учебната година ще я завършат. За тази година 1500 са прекъсналите студенти след първия семестър”, коментира проф. Буров.

По думите му, причините за това са различни и той е възложил на деканите на факултети да направят анализ на какво се дължи това. Освен поради слаб успех, студенти прекъсват и по икономически причини, тъй като не могат да се издържат.

Около 600 са записаните до момента студенти в акцията “Рано рани” на ВТУ, отчетоха още от ректорското ръководство. Най-бързо са се изчерпали бройките в специалностите “Софтуерно инженерство”, които са и ограничени, в “Приложна лингвистика” с първи английски език, както и в Начална и предучилищна педагогика. За последните три години педагогическите специалности са много търсени. Приемът на документи от кандидат-студенти стартира от 19 юни и ще продължи до 3 юли. Първото класиране ще е ясно на 7 юли, второто на 13 юли, а попълването на свободните места ще продължи до 30 септември. Университетът предлага като бонус освобождаване от първата такса за обучение в размер между 250 и 380 лева при директно записване до 3 юли. Офертата важи за 21 специалности редовно обучение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.