На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

ВТУ и Институт „Конфуций“ са домакини на Международното състезание за владеене на китайски език

В Аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на 19 април от 15 часа ще бъде даден старт на XVIII Международно състезание „Китайски езиков мост“ (национален кръг – България) за студенти. Главен организатор е Посолството на КНР у нас.

Знанията си по китайски език и култура ще премерят представители на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ , РУ „Ангел Кънчев“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.
На 20 април от 14:00 ч. пък се открива XII Международно състезание „Китайски езиков мост“ за ученици, където ще се състезават възпитаниците на СУ „Васил Левски“ – Русе, 18 СУ „Уилям Гладстон“ – София, 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ – София и СУ „Максим Горки“ – Стара Загора. В тези училища китайският език се изучава интензивно като първи чужд език в гимназиален етап.

Шестчленно жури, чиито представители са от Посолството на КНР в България и Китайския културен център в София, ще оценяват представянията на участниците.
Състезанието ще протече в 3 кръга. Надпреварата включва- реч по предварително обявена тема, отговор на въпроси, свързани с историята, културата и географията на Китай (писмено (за учениците) и устно (при студентите) и представяне на талант, свързан с китайската култура (танц, песен, калиграфия, рецитал и т.н).
Спечелилите първо място участници заминават за Китай, за да участват в следващите кръгове на състезанието и да мерят сили с първенците от всички държави, където се провежда състезанието. Освен това наградените на 1 място състезатели имат право да се обучават безплатно за един семестър в университет по избор в Китай.

Три поредни години (2015, 2016, 2017) студенти от ВТУ печелиха първото място на националния кръг и доказаха, че китаистиката в Търновската Алма Матер е достигнала завидно високо ниво.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.