ВТУ и Институт „Конфуций“ са домакини на Международното състезание за владеене на китайски език

В Аулата на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на 19 април от 15 часа ще бъде даден старт на XVIII Международно състезание „Китайски езиков мост“ (национален кръг – България) за студенти. Главен организатор е Посолството на КНР у нас.

Знанията си по китайски език и култура ще премерят представители на СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ , РУ „Ангел Кънчев“ и ПУ "Паисий Хилендарски".

На 20 април от 14:00 ч. пък се открива XII Международно състезание „Китайски езиков мост“ за ученици, където ще се състезават възпитаниците на СУ „Васил Левски“ – Русе, 18 СУ „Уилям Гладстон“ – София, 138 СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ – София и СУ „Максим Горки“ – Стара Загора. В тези училища китайският език се изучава интензивно като първи чужд език в гимназиален етап.

Шестчленно жури, чиито представители са от Посолството на КНР в България и Китайския културен център в София, ще оценяват представянията на участниците.

Състезанието ще протече в 3 кръга. Надпреварата включва- реч по предварително обявена тема, отговор на въпроси, свързани с историята, културата и географията на Китай (писмено (за учениците) и устно (при студентите) и представяне на талант, свързан с китайската култура (танц, песен, калиграфия, рецитал и т.н).

Спечелилите първо място участници заминават за Китай, за да участват в следващите кръгове на състезанието и да мерят сили с първенците от всички държави, където се провежда състезанието. Освен това наградените на 1 място състезатели имат право да се обучават безплатно за един семестър в университет по избор в Китай.

Три поредни години (2015, 2016, 2017) студенти от ВТУ печелиха първото място на националния кръг и доказаха, че китаистиката в Търновската Алма Матер е достигнала завидно високо ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони