ВТУ се включва в Европейските дни на художествените занаяти 2019 в Габрово

Жители и гости ще могат да придобият умения и да се забавляват

Много и различни инициативи само в рамките на броени дни предвижда програмата на Европейските дни на художествените занаяти 2019 в Габрово. Четири културни институции, едно социално предприятие и Община Габрово обединяват усилия, за да предложат на жителите и гостите на града разнообразие, атрактивност при представяне на местни занаяти, възможност за придобиване на нови знания и умения и забавни и приятни часове.

В ЕМО „Етър“ на 4 и 5 април ще има безплатни тематични беседи за занаяти, в които се използват съоръжения задвижвани с вода, като дървостругарство, мелничарство, тепавичарство, гайтанджийство. На място в музея ще бъдат прожектирани и филми, които представят занаяти в риск – хлопкарство и мутафчийство.

На 6 и 7 април в Изложбената зала на Старото школо посетителите на МАИР Боженци ще могат да се включат в ателиета по калиграфия, музайки и сграфито керамика. Това ще стане възможно благодарение на студенти и преподаватели от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Факултет по изобразително изкуство - катедра "Стенопис" и катедра "Графичен дизайн и визуални комуникации".

Интерактивен музей на индустрията организира ателие по бродерия и керамика. Ивелина Неновска и Ивелина Иванова ще разкрият тайните на двата занаята.

РИМ - Габрово и Социално предприятие ”МАЙСТОРИЛНИЦА” ще заложат на традиционни домашни занаяти пред Дечковата къща.

Община Габрово за пръв път участва в Европейските дни на художествените занаяти в качеството си на Творчески град на ЮНЕСКО. Площад „Възраждане“ ще оживее с организиран базар и демонстрации на бродерия, керамика, декупаж, плетива и техники за рисуване и боядисване на яйца. Гости на събитието ще бъдат Веселина Славчева от София и Елена Белева от Велинград. Те ще ни потопят в атмосферата на Великденските празници с удивителното си майсторство за писане на яйца. Веселина е позната на габровци като организатор на Карвинг-фестивал на смеха. На пети и шести април тя ще открехне вратата към себе си и всички онези таланти, с които е дарена, освен уменията в карвинга, които отдавна са й донесли световна слава.

В събота на площад „Възраждане“ специално за Европейски дни на художествените занаяти ще свири Оркестър Габрово. Фолклорната програма ще е с авторски песни и аранжименти на Маестро Николай Венков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони