ВТУ стартира учебната година с 2250 първокурсници

Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий" в понеделник посрещна 2250 първокурсници. От 500 са платено обучение, а останалите-държавна поръчка. Новоприетите са във всички форми на обучение-редовна, задочна и дистанционна.

За първи път във ВТУ ще се обучават и 40 студенти от Виена по магистърска програма "Бизнес администрация" на немски език. Чуждестранните студенти ще са в дистанционна форма, а изпитите си ще полагат във великотърновския ВУЗ.

"Великотърновският университет се стабилизира. Не трябва да се чака само на държавата, която направи много за учебното ни заведение. Благодарение на въведената оздравителна програма 2/3-ти от дългът на ВТУ се стопи. Изготвили сме обаче и стратегия за бъдещото развитие на висшето училище. Преди броени дни бях в Австрия, където великотърновския университет бе поканен да участва в два големи проекта", обяви при официалното откриване на новата учебна година ректорът на ВТУ проф.Христо Бонджолов.

Той заяви пред студентите, че университетът е един от най-големите работодатели във Великотърновска област и има около 1000 работни места.

"Учете, квалифицирайте се, успявайте!", апелира към младите хора проф. Бонджолов.

Почетен гост на церемонията в първия учебен ден бе вицепрезидентът Маргарита Попова, която е и лектор в Стопанския факултет на ВТУ.

"Великотърновският университет е обичан и търсен, защото създава добре подготвени кадри, достойни за всяко работно место от духовната до материалната сфера. Само с просветеност, с книгата, с науката, ще можем да направим решаваща крачка напред като нация", заяви Попова.

В обръщението си тя призова студентите да се обичат и да създадат семейства в красивия исторически град Велико Търново.

По традиция първокурсниците положиха студентска клетва, написана от поета Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда Солензара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование