Вувузелите се преродиха в хора

ДОРТМУНД – Помните ли вувузелите? Онези африкански тръби, които издаваха звучи като огромно ято комари по време на Мондиал 2010 в ЮАР. Футболисти, треньори и чужди фенове изпадаха в ужас, когато чуеха звука на вувузелата.
Всичко това се прероди в човешки вид на Евро 2024. Светът видя един мач, изпълнен с толкова много омраза, че наистина кожата настръхва. На мястото, където се събира „Жълтата стена на вечната любов“ на стадион „Сигнал Идуна Парк“ седнаха най-вече турски фенове и не толкова грузински. Не им пукаше от проливния дъжд, който се изля на Дортмунд. Докато валеше, две групи незнайно защо толкова озверели се биеха като на фронта. Сякаш Турция и Грузия са най-големите врагове!
В журналистическата ложа също стана нещо невиждано. Няколко грузински репортери, очевидно за първи път на голям форум като своя отбор, размахваха средни пръсти към турски фенове, които от своя страна ги пръскаха с безалкохолна бира.. „Дебютантите“ сменяха репертоара – с ръце започваха да „стрелят“ като с пушка по вражеската агитка. Журналисти от цял свят загледаха повече „фронта“, отколкото мача. След десетина минути се наложи представители на УЕФА да отидат при грузинците с последно предупреждение за изгонване от стадиона. Явно и на служителите от Нион им беше ясно, че си имат работа с хора, непознаващи етикета.
Фестивалът на омразата продължи и с химните. Турските фенове, няколко пъти повече от грузинските, освиркваха химна на съперника. „Така тези хора не показаха хубавото лице на Турция“, каза французинът Вили Саньол, легенда на „Байерн“ и сега треньор на Грузия.
На терена беше различно – двата отбора изиграха може би най-атрактивния мач след превъртането на първите двубои от групите. Турция поведе с уникален гол на Мерт – волле от въздуха. Почти веднага падна и първото в историята грузинско попадение чрез Георгес Микаутадзе. . Дебютантите бяха смели и имаха шансове за много повече. Тогава Арда Гюлер, диамант на „Реал“, заби фамозно с удар от 25 метра. Голът е исторически! Арда изпревари Кристиано Роналдо като най-младия реализатор с попадение на европейско първенство – на 19 години и 114 дни. Португалецът вкара за първи път на 19 г. и 128 дни на Евро 2004. Арда ликува с Шампионската лига на 1 юни, въпреки че не влезе във финала срещу „Борусия“ (Дортмунд). Няма спор - „Реал“ има двама от най-големите бисери във футбола заедно с Джуд Белингам.
В седмата минута на добавеното време Турция узакони победата и радостта на своя треньор Винченцо Монтела. След многобройни пропуски на Грузия вратарят тръгна в атака, но съотборниците му загубиха топката и 3:1 на празна врата.
В името на шоуто от всякакъв вид се повтори сценарий от „Олд Трафорд“ тази година. В двата края на стадион „Сигнал Идуна Парк“ покривът поддаде и водопад от вода се изсипа върху хората на първите редове. И все пак си струваше да си част от този спектакъл на омраза и на прекрасни голове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят