Според 39% от българите у нас може да се прави бизнес

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Има индустрия с фалшивите болнични

Екокатастрофата в река Вит се отлага Риболовен клуб "Балканка" пуснал фалшивата новина, Антон Хекимян я обслужи в Би Ти Ви

Тръмп може да се съгласи да свидетелства писмено в разследването за импийчмънт 

27 000 български фермери с орязани субсидии

Живеем най-късо сред хората в ЕС В богатите страни с хубава храна разполагат с 9 години повече от нас

Русия предаде на Украйна корабите, задържани в Керченския пролив

Цацаров: Разследванията за защита на интелектуална собственост са се увеличили два пъти

Париж прекроява разширяването на ЕС

ЕП даде предварително одобрение за всички кандидати за еврокомисари

Бързите заеми се увеличиха с 14%

Млад шофьор с БМВ прегази старец в Горна Оряховица Пешеходецът е издъхнал на място

Караниколов: Двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щ.д.

Доналд Туск е единственият кандидат за лидер на ЕНП

17 граждански организации срещу предателството на Радан Кънев Изпращат писмо до Комисията по петициите в Европарламента

Вулгарността на Тръмп е единственият дипломатически стил, който Ким Чен Ун разбира

При положение, че Северна Корея, е натикана в ъгъла, Тръмп трябва да използва суетата на Ким. Срещата може да предефинира международните отношения.

Срещата в Сингапур между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун приключи само преди часове. А няколко часа преди нея Саймън Дженкинс публикува следната статия в „Гардиън“, която ви предлагаме.

Ранения феникс се бори отново да се издигне от пепелта на собственото си фиаско от срещата на G7. Това е дипломация, в стил Тръмп. Американският президент днес изглежда решителен в Сингапур, и въпреки малките шансове, ще се опита да прокара сделката, за премахването на атомното оръжие на Северна Корея. За него срещата на върха на G7в Канада беше едно безсмислено събиране на политическите „лидери”. Но Северна Корея е различна и той направи своя избор. След като веднаж им предложи сделка, а след това я отмени, и после отново я предложи, неговият провал ще бъде очевиден.

Дипломацията на Доналд Тръмп щеше да бъде много обаятелна, ако не беше толкова опасна. Отношенията между съвременните държави са свързани с правила и учтивости поради една много добра причина – че те са по-добри и предпочитани пред заплахата от война. Тръмп напусна Квебек и обиди своя домакин като „непочтен“ и като човек, който се преструва, че е приятел. Веднага след това разпространи кръвопролитни заплахи за търговските санкции към най-близките си съюзници. Това, което той наистина направи, беше да ги предизвика да отговорят на неговия блъф. За него приятелските разговори в уютната обстановка на G7 са само загуба на време, защото двете сили, които наистина имат значение за него, Русия и Китай, не бяха там.

Проблемът с Корея е един отдавна орезиляващ фактор в дипломацията, който доведе до появата на най-обезпокоителната ядрена сила в света. Независимо дали това „застрашава“ САЩ, това е една неприятна и недовършена работа и лежи като отговорност върху плещите на Америка и на Китай. Традиционната дипломация се провали в продължение на половин век, и не успя да ограничи най-тщеславната тирания в света. Защо да не опитаме с дипломацията на Тръмп?

Ким Чен Ун, сякаш е отчаян и се опитва да освободи страната си от икономическо задушаване, след като китайските му поддръжници са се обърнали срещу него. Той спечели толкова глобално внимание, колкото имаше нужда от ядрените оръжия, които явно са неизползваеми. В същото време неговите съграждани виждат как техните братовчедите от Южна Корея благоденстват и това не може да продължава повече. Хората на Ким биха го обичали много повече, ако той им донесе мир и просперитет.

Може ли Тръмп да използва суетата на този човек, за кратко време, докато си осигури успех в преговорите? Но това не може да надхвърли границите на преговорите за етапите и последователността на ядреното разоръжаване на Северна Корея, разрушаването и проверката от страна на САЩ срещу отмяна на санкциите от тяхна страна, оттеглянето на войските и помощта, която им е необходима. В средата на всичко това стои още една ключова фигура, Мун Дже-ин, президентът на Южна Корея, който има огромен интерес към мира. Това трябва да стане възможно, но не и със старите методи.

Единствената добродетел на дипломатическия стил на Тръмп е неговата безочливост и той отдавна е обърнал гръб на учтивостта и добрите маниери. Той е шумен, персонален, реален и оставя малко място за неразбиране от страна на опонента и може би това би била онази дипломация, която Ким ще разбере. Ако ли не, Тръмп отново ще се провали, а неговата вулгарност от срещата на G7 отново ще подчертае неговата наивност. Но ако успее, това ще бъде истински успех и той напълно справедливо ще може да твърди, че неговите методи са направили света едно по-сигурно място. А това ще промени традиционната дипломация.

(Превод специално за „Труд“ Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. значи четем, какво някой си саймън дженкинс, от островната кочина, пише за човек, избран от почти 63 милиона янки. при това борейки се сам срещу всички, дори собствената си партия.
    саймън, като толкова много знаеше, да се беше кандидатирал за премиер на острова…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.