Вундеркиндите на футбола

Мбапе

Четвъртфиналът на световното Франция – Уругвай ще бъде истинско украшение. Нова битка между Европа и Южна Америка. И още едно предизвикателство, което може да узакони Килиън Мбапе като един от вундеркиндите в историята на футбола. Не просто хлапе, направило добър мондиал. А като старт на една звездна кариера.

Мбапе игра свръхзвуково срещу Аржентина. Вкара два гола, изработи дузпа. Преди година и половина никой не бе чувал за това момче от школата на „Монако“. В лукса на Княжеството футболът не е чак толкова популярен. Но „Монако“ не е анонимник на картата. В Шампионската лига изгря гения на 18-годишния Мбапе преди 15 месеца. Почти сам той изхвърли пребогатия „Манчестър Сити“. После „Пари Сен Жермен“ го купи за 180 милиона евро. Още ненавършил 20 с головете си срещу Аржентина нападателят се нареди до Краля Пеле в историята на мондиалите.

На своята крехка възраст Мбапе наподобява старта на кариерата на звезди като Лионел Меси и Диего Марадона, на Пеле и Роналдо. Ето кои са най-големите вундеркинди в историята, станали звезди от екстра класа.

Джордж Бест

На 18 североирландецът спечели първата си титла с „Манчестър Сити“, а на 19 стана истинска суперзвезда заради мач срещу „Бенфика“ за КЕШ, донесъл му прякора „Петият бийтълс“. Само Господ би могъл да каже какъв щеше да е Бест, ако не бе алкохолът. Отказа се само на 27 години. А малко преди да умре каза: „Прахосах всичките си пари за алкохол и жени.“

Джанлуиджи Буфон

Днес всеки знае кой е легендарният италиански вратар. А първи в него се сблъска могъщият „Милан“ в далечната 1995-а. Едва на 17 години Джиджи дебютира за „Парма“ и не пусна гол срещу европейския шампион. Вече е на 40 и продължава да играе. „Ще съм на терена, докато краката ми, главата ми и сърцето ми позволяват“, твърди Буфон.

Йохан Кройф

Летящият холандец е фигурата, най-много повлияла на световния футбол. Никой друг не е променил играта толкова много първо като футболист, а после и като треньор. Проби в „Аякс“ още на 17 години, а легендарният треньор Вик Бъкингам каза: „Той ни показа как да играем. Беше слабо малко момче, но имаше увереността, че може всичко. Божи дар е. Едно прекрасно дете.“

Дънкън Едуард

Загина едва на 21 години в катастрофата на самолета на „Манчестър Юнайтед“ в Мюнхен. Но вече бе суперзвездата, която дебютира на 16 г. и 185 дни при „червените дяволи“. Перфектен дефанзивен халф, играещ отлично в атака. Бившият треньор на „Юнайтед“ Томи Дохърти казва: „Бест беше специален като Пеле и Марадона. Но Дънкън бе по-добър от тях във всичко.“

Еузебио

„Бенфика“ направи най-силния си трансфер на 18-годишен нападател, започнал в школите на градския враг „Спортинг“. Два сезона по-късно Еузебио спечели КЕШ за тима във финал срещу „Реал“. А благодарение на него Португалия стигна полуфинал на Мондиал 66. Заслужи прякора Черната пантера. Нападателят събра очите на света, когато отиде да поздрави вратаря на „Манчестър Юнайтед“ Алекс Степни за спасен негов невероятен удар. „Горд съм, че Еузебио беше мой съперник и приятел“, казва легендата сър Боби Чарлтън.

Патрик Клуйверт

Само на 18 години донесе четвъртата европейска титла на „Аякс“ с гол във финала срещу „Милан“. Случи се през 1995-а. По-късно „Милан“ привлече холандския нападател, който игра най-силно за „Барселона“ след това. Сега синът на Патрик Клуйверт – Джъстин, е сред кандидатите за наградата „Златното момче“ на 2018-а.

Михаел Лаудруп

Геният Андрес Иниеста бе запитан преди световното кой е най-добрият футболист в историята. Без да се замисли, не каза Лионел Меси. Отговорът бе – Михаел Лаудруп. Датчанинът правеше пасове, за които никой не би се замислил. Като юноша проби в състава на „Брьондби“, който го продаде за много пари на „Ювентус“ през 1983 година. На следващата вече бе звезда на Дания на Евро 84. През 90-те заедно с Христо Стоичков участва в създаването на първия „дриймтим“ на „Барселона“. Четири пъти стана шампион с каталунците, а петата поредна дойде с екипа на „Реал“.

Паоло Малдини

„Паоло беше толкова млад, че се опитах да му дам някои съвети – спомня си Франко Барези. – Но те не му трябваха. Вече бе велик.“

Малдини дебютира в „Милан“ на 16 години. На Евро 88 не само бе титуляр за Италия, но избран и в идеалния отбор. Пет пъти стана европейски шампион с „Милан“.

Диего Марадона

Идолът се роди за футбола още на 15 години с екипа на „Архентинос Хуниорс“. През 1979-а донесе на Аржентина световната титла за младежи. „Беше само едно дете, което правеше каквото си иска с мъжете“, твърди треньорът му Франсиско Корнехо. Прав беше. Марадона за мнозина и до днес е най-великият в историята на футбола. Донесе световната титла на Аржентина през 1986 година.

Стенли Матюс

Дебютира за „Стоук“ само месец, след като навърши 17. Кариерата му продължи цели 33 сезона. „Магьосникът на дрибъла“ спря да играе на юбилейните 50 години. „Живях в ера, когато той беше господ за всички останали, които бяхме на терена – твърди в книгата си легендарният Брайън Клъф. – Никога няма да има джентълмен като сър Стенли.“

Лионел Меси

На 1 май 2005 година аржентинецът вкара първия си гол за „Барселона“. Случи се в мач срещу „Албесете“, когато бе само на 17. Четири години по-късно Меси вече спечели първата си „Златна топка“. Днес е голмайстор №1 в историята на „Барса“. „Останалите сме контролирани от футбола, а Лео сам контролира футбола“, твърди Хавиер Масчерано.

Майкъл Оуен

„Не мога да повярвам какво може това 17-годишно момче“, рече германският национал Карл-Хайнц Ридле, спечелил Шампионската лига с „Борусия“ (Дортмунд) и в края на кариерата отишъл в „Ливърпул“. Когато бе на 18, Майкъл Оуен стана голмайстор на „червените“ във Висшата лига. На Мондиал 98 вкара феноменален гол срещу Аржентина с дрибъл от центъра. А през 2001-а спечели пет купи с „Ливърпул“, които му донесоха „Златната топка“.

Пеле

Краля! До световното през 1958-а Пеле не беше познат за света. Започна мондиала на пейката. А после? 17-годишният Пеле заби победно в четвъртфинала срещу Уелс. Последва хеттрик в полуфинала с Франция. Разписа се и на финала срещу Швеция. В кариерата си Пеле има над 1000 гола и титли от три мондиала. „Някои имат 15 минути слава, Краля има 15 века слава“, казва актьорът Анди Уорхъл.

Раул

„Вижте го“, каза президентът на „Атлетико“ Хесус Хил, сочейки към едно 14-годишно дете. И продължи: „Това е моят капитан Раул. Запомнете това име, ще бъде феномен!“ Да, но не в „Атлетико“. Хил реши да закрие два от детските отбора в клуба и за Раул Гонсалес Бланко не остана друга опция от това да отиде в „Реал“. На 17 години вече играеше при „кралете“, а на 20 бе идол за „Сантяго Бернабеу“.

Кристиано Роналдо

Защитниците на „Манчестър Юнайтед“ останаха с „вързани крака“ в една контрола срещу „Спортинг“ в Лисабон. От 17-годишния Кристиано Роналдо. Един сезон по-късно вече беше на „Олд Трафорд“. „Много момчета са били наричани „Новият Джордж Бест“, но Кристиано единствен изпълва със съдържание определението“, каза тогава самият Бест. Днес Роналдо има пет „Златни топки“ и пет пъти спечели Шампионската лига.

Уейн Руни

Няколко дни преди да навърши 17 години, нападателят вкара първия си гол във Висшата лига за родния „Евертън“ – победен срещу „Арсенал“. Мачът е през 2002-а. На Евро 2004 заби четири пъти и само контузия спря и него, и Англия. „От Пеле през 1958 година не съм виждал играч, който толкова много да повлияе върху турнира“, възкликна Свен Горан Ериксон. Миналото лято Руни напусна „Манчестър Юнайтед“ като голмайстор №1 в историята на клуба.

Роналдо

Талантът му бе толкова прочут, че Бразилия го взе на световното в САЩ през 1994-а. При това само след 14 мача за „Крузейро“ в професионалния футбол. Роналдо не влезе по пътя към титлата, но сам я даде на родината си на Мондиал 2002. До 2014-а бразилецът бе голмайстор №1 в историята на световните, когато бе задминат от Мирослав Клозе. „Най-добрият нападател в историята“, отсече Златан Ибрахимович.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят