Вучич: Не съм оптимист, че през 2018 г. ще разплетем Косовския възел

Ще бъде добре, ако успеем до края на 2018 г. да разплетем Косовския възел, но не съм оптимист, че е възможно постигането на взаимно приемлив договор с албанците. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю пред сръбско издание, предаде БГНЕС.

“Продължавам да смятам, че шансовете ни за взаимно приемливо споразумение са под 5 на сто. Същото се отнася и за договора вътре в самата Сърбия помежду ни. На практика този въпрос не е възможно да бъде решен без Великите сили“, каза Вучич.

Според него условието за отлепването от мъртвата точка е добрата воля както на сърбите, така и на албанците. Историческо събитие ще бъде да постигнем договор с албанците без конфликти.

„Ще бъда много горд с политическото си наследство, ако постигнем договор независимо от това по какъв начин ще бъда съден в днешно време, защото е важно как ще бъда тълкуван в бъдеще“, добави сръбският президент Вучич.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. и тя е призната от почти всички страни-членки на ЕС и САЩ. Основно условие за приемането на Сърбия в ЕС е признаването на Косово от Белград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа