Вучич призова сърбите в Косово да не се поддават на провокации

Снимка: Архив

Президентът на Сърбия Александър Вучич отправи отворено писмо до сърбите в Косово. Повод за него е срокът, който ЕС даде на властите в Прищина въз основа на Брюкселския договор да приключат приемането на Устава на Общността на сръбските общини, пише македонският сайт МКД.мк.

„Скъпи сърби, моля във връзка с това да не предприемате нищо, което албанците или част от международната общност биха използвали като извинение за предприемане на някакви действия срещу вас", зове Вучич.

"Точно заради това, че тези дни в нашата южна провинция се опитват да внесат безпокойство и страх, които създават разделение между представителите на сърбите в Косово и Метохия“, допълва сръбският президент.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме над разделенията, манипулациите и целенасочените кампании за дезинформация. Затова ви моля и призовавам да не се поддавате на всякакви провокации, на всякакви предизвикателства да реагирате спокойно, цивилизовано и достойно. Сърбия днес е готова да изпълни задължението си към вас и да защити живота ви и мира, ако е необходимо. Докато съм президент, Сърбия няма да допусне организираното насилие срещу сърбите, нито преследването им“, уверява Вучич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа