Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкия парламент отхвърли спорния законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Арестуваха сина на Миню Стайков в брониран джип с телохранители (обзор) Гешев: По трудния начин ще разберат, че не живеем във времето на мутрите

Партийната субсидия става 8 лева на глас Предложението беше на БСП, наложиха го от "Обединени патриоти"

Горанов: Патриотите настояха да се подкрепи предложението на БСП за 8 лв. субсидия

Разкриха разстрела на Петър до езерото Вая (обзор) Жертвата и килърът били бандити - ограбили две банки

Руски агенти държали база в Алпите (обзор) Хората на ГРУ работели оттам в цяла Европа

Икономиката ни е четвърта в ЕС по ръст

САЩ обвиниха двама руски хакери, дават 5 милиона долара за информация

Демократите повдигат обвинения срещу Тръмп Процедурата по импийчмънт преминава на нов етап

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Някои са чакали почти 10 г.

В магазините у нас ще може да пазаруваме с евро най-рано от лятото на 2022 г. “България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. “чакалня за еврото” – валутния механизъм ERM II”. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

В “чакалнята за еврото” пък се очаква да влезем точно след година. България вече официално заяви желанието си да влезе едновременно в банковия съюз на ЕС и в ERM II. Като през следващите 12 месеца Европейската централна банка ще направи преглед на банковата система в страната за да прецени готовността ни за влизане в банковия съюз. При положителна оценка министрите на финансите от еврозоната се ангажираха да ни допуснат и до “чакалнята за еврото”. Така се оказва, че трябва да минат поне четири години, до лятото на 2022 г. за да бъде въведено еврото в страната.

“Веднъж влязла в чакалнята, страната трябва да остане там поне две години и да отговаря на изискванията от Маастрихт, преди да се присъедини към еврозоната”, обясни Валдис Домбровскис. След двете години на изчакване се извършва оценка на готовността и практическа подготовка за въвеждане на еврото, допълни той. Обикновено поне три години изминават между влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната, поясни Домбровскис.

“Имало е случаи, в които някои държави бяха в изчакване почти десетилетие, например Литва и Латвия. Зависи от изпълнението на изискванията от Маастрихт. Засега България ги изпълнява всичките и ако това не се промени, ако продължи подобряването на фискалните и макроикономическите политики, има начин да се придвижи към еврото много по-бързо, три години след влизането в чакалнята”, заяви зам.-председателят на ЕК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Аз съм против………………………………………………………………………….

  2. Единната валута “ еврото “ има ОГРОМНО предимтво, но това може да го рмазбере САМО образован човек ! Но явно в БГ няма много такива………

  3. РЕФЕРЕНДУМ за еврото , бита на обикновения български гражданин няма да се подобри а ще се влоши , ( справка питай гърците ) но безпорно някой ще имат ползи и за това ни натискат !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.